Hitna pomoć
Masanori Jošida
Hitna pomoć

Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Masanori Jošida

Majku male Eme koja je, nažalost, izgubila životnu bitku pre dve godine, potresla je tragična smrt 9-godišnjeg dečaka Gabrijela Bebića. Na zdravstveni sistem i zdravstvenu uslugu u Metkoviću ogorčena je i Martina Markota, majka male Eme.

- Da je sistem drugačije reagovao, možda bi moja devojčica danas bila živa - rekla nam je Martina, čija je kćerkica spletom nesrećnih okolnosti preminula poslenjeg dana oktobra 2016. godine u KBC-u Split.

Potresena smrću devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, Martina je odlučila javno da progovori o svom teškom životnom iskustvu u kojoj Hitna medicinska pomoć u Metkoviću nije imala svetlu ulogu. I nju su vratili sa ulaznih vrata rečima: "Vodite dete pedijatru". Nije bio vikend i sve su službe tog jutra radile.

- Ne želim nikoga optuživati ni prozivati. To mi nije namera, jer moje devojčice nema, ali želim da ukazem na problem da se tako nešto nikome ne dogodi - započela je Martina svoju tešku priču vrativši se na taj 31. oktobar 2016. godine, koji joj je bio najteži dan u životu. Ema je dobila nekakav virus i imala je temperaturu oko 37 stepeni. Ništa nije upućivalo da se događa nešto dramatično sa detetom. Najnormalnije je otišla na spavanje. Noć je prošla relativno mirno, da bi Martina ujutro primetila da su joj usne poplavele.

PROČITAJTE JOŠ:

- Videla sam da se nešto događa sa detetom i krenula u Dom zdravlja Metković. Međutim, naš pedijatar je taj dan radio u drugoj smeni i došla sam u Hitnu pomoć koja se nalazi u istoj zgradi Doma zdravlja - započinje Martina svoju tešku životnu priču koju je odlučila da podeli sa javnošću.

- Malaksalo dete držala sam u naručju, na vratima. Doktorka nas nije ni pogledala, već je samo rekla "zašto ste došli kod nas, idite kod pedijatra" i ja sam tad otišla kod pedijatra dr. Kaleb koja je prepoznala u kakvom stanju je bilo dete - ogorčena je na zdravstvenu uslugu ispričala je Martina. Doktorka Kaleb vrlo je brzo utvrdila da je reč o smrtonosno opasnoj bolesti i helikopterom smo prebačeni za bolnicu u Splitu, gde smo dobro primljeni i Ema je brzo zbrinuta - rekla je.

 Bez osuđivanja

Nažalost, nije joj se moglo pomoći uprkos borbi splitskih lekara kojima sam zahvalna. Utvrđeno je da je citomegalo virus (CV) zahvatio srce i poremetio njegov rad, što je za malenu Emu bilo smrtonosno.

- Opet kažem, nije mi namera nikoga prozivati i nikoga ne osuđujem. Moje devojčice nema i ništa mi je ne može vratiti, ali odnos osoblja Hitne pomoći u Metkoviću prema pacijentima je kritičan. Bolesnike vraćaju sa vrata, kao i starije i decu - govori Martina.

- Pa niko nije došao u Hitnu pomoć iz hira, već iz velike potrebe, a po njima ispada da ljudi bez veze dolaze da traže lekarsku pomoć - ogorčena je Martina, koju je jako pogodio slučaj devetogodišnjeg Gabrijela Bebića.

Upravnik Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, pod čiju ingerenciju spada i Hitna pomoć u Metkoviću, kaže kako oni do sad nisu primali pritužbe građana na ponašanje osoblja iz hitne pomoći. Što se tiče smrti devetogodišnjaka, Lulić naglašava da ne želi špekulisati o odgovornosti lekara do završetka postupka unutrašnje kontrole koji je pokrenut zbog nalaza inspekcije zdravstva. Istaknuo je da su u slučaj Gabrijela Bebića bile uključene tri lekarke iz hitne pomoći.