Milo Đukanović
Printscreen
Milo Đukanović

Printscreen

Milo Đukanović, Foto: Printscreen

Đe si za Božić? Na ustanak! Za pravo, čast i slobodu Crne Gore!

Ovako glasi poziv koji građanima Crne Gore preko društvenih mreža upućuju pristalice DPS nakon što je predsednik Milo Đukanović odbio da potpiše set zakona, između ostalog i Zakon o slobodi veroispovesti, pod naivnim izgovorom da je „utvrđeno da nije bilo kvoruma”.

To je izgleda dalo podstrek radikalnom delu njegovog biračkog tela, koji sada poziva narod na pobunu. I to ni manje ni više nego na Božić, pokušavajući na taj način da probude osećanja kod onog dela javnosti čiji je stav o 1918, zasnovan na istorijskim falsifikatima.

AKO PREKRŠI USTAV, SMENJUJU GA

Razlog za to što Milove pristalice pozivaju na ustanak u Crnoj Gori je činjenica da ne postoji ustavna mogućnost da Đukanović drugi put vrati zakone. Ukoliko bi mu palo na pamet da povuče taj potez, Đukanović bi prekršio Ustav, a Parlament bi u vezi s tim mogao da pokrene proceduru razrešenja predsednika Crne Gore. Upravo tako može da se tumači samouverenost potpredsednika
Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji je zapretio Đukanoviću smenom zbog ovog poteza.

– Ako prekrši Ustav, smenićemo ga! – saopštio je Abazović.

S druge strane, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručuje da Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti.

SVE ZA FOTELJU

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić u izjavi za novine Objektiv kaže da je uveren da će Đukanović na kraju potpisati zakon i da će učiniti sve da ostane u fotelji.

– DPS je jedna ekstremistička organizacija, a njihov šef Milo Đukanović je koordinator svih akcija, pa i ove u kojoj se poziva na ustanak. Neki delovi Ustavnog suda se sada muče procedurama kako da spase svog predsednika ako i drugi put ne potpiše zakon. Ali potpisaće Milo Đukanović sve, samo da ostane predsednik i da čuva fotelju do zadnjeg trenutka – zaključuje Mandić.

Pročitajte još: