Milo Đukanović
EPA/TOMS KALNINS
Milo Đukanović

EPA/TOMS KALNINS

Milo Đukanović, Foto: EPA/TOMS KALNINS

„Na vlasti su isti ljudi, evo ’trijes’ godina. Malo su nešto radili za narod, više su radili za sebe. Ovaj narod se mora osloboditi i ustati, vreme je da podignemo svoj glas i da našem bivšem sugrađaninu Milu kažemo da je dosta. I previše“. Ovako govori Aleksandar Vujović (36) iz Nikšića, rodnog grada predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, u kojem se danas održavaju lokalni izbori. On je siguran da je Milov poraz na parlamentarnim izborima signal da će izgubiti i lokalnu vlast u ovom mestu. Aleksandar je profesor, ali ne radi i za sebe kaže da je žrtva Milovog režima.

- Nemam posao samo zato što sam Srbin i što ne podržavam DPS. Narod u Crnoj Gori je rekao šta misli o njegovoj vladavini. Sada to treba potvrditi i u Nikšiću. Na ove izbore gledamo kao na nastavak litija. Kao što smo tada bili složni, bićemo i sada - kaže naš sagovornik.

Oči šire javnosti već nedeljama su uprte u Nikšić, gde se za poverenje građana bori šest lista. Po prvi put, kako prognoze pokazuju, DPS Mila Đukanovića nije favorit. DPS je deo koalicije „Evropski tim za Nikšić“, a na izborima učestvuju i liste „Za budućnost Nikšića“, koju predvodi Demokratski front Andrije Mandića, „Mir je naša nacija“, čiju osnovu čine demokrate predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, kao i „Crno na belo“, koju predvodi stranka URA Dritana Abazovića. Takođe, za poverenje građana bore se i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića i Socijaldemokratska partija.

Brojke

Broj birača 58.833

Broj biračkih mesta 138

Broj lista 6

Broj odbornika 41

Na gotovo svim zidovima i reklamnim panoima stoje stranački posteri, mnogi od njih pocepani su od strane suprotstavljenih partija. U poslednjih mesec dana, tokom predizborne kampanje, bilo je više incidenata koji su zabrinuli birače.

Milove pristalice ubeđene su u pobedu DPS-a, iako ankete pokazuju drugačiju sliku. Naime, Milov rejting u rodnom gradu je u opadanju, a poverenje u listu „Za budućnost Nikšića“, koju predvodi Marko Kovačević, prebacilo je 30 odsto podrške.

- Ne verujem u ta istraživanja. Jedino u Mila verujem. Varaju se oni koji misle da je on gotov, kazao je stariji pristalica DPS-a koji nije hteo da nam kaže svoje ime.

Marko Kovačević, nosilac liste „Za budućnost Nikšića“, kazao je da se nada da će građani na ovim izborima glasati za budućnost, a ne za prošlost.

- Kompletan DPS se sada okrenuo Nikšiću, koji ih pre nije zanimao. Verujem da će nam građani ukazati apsolutnu podršku. Nema opuštanja jer imamo posla sa jednom kriminalnom organizacijom, koja jeste u padu, ali ne smemo je zbog toga potceniti, kazao je Kovačević.

On je rekao da je DPS namerno podizao tenzije.

- U Nikšiću treba da završimo posao koji je započet 30. avgusta kada smo pobedili. Ako Nikšić sada potvrdi da je izabrao budućnost, onda je to tako za čitavu Crnu Goru, ističe Kovačević. 

Pojačano prisustvo policije

U Nikšiću će danas biti pojačano prisustvo policije, a ako bude potrebe, na raspolaganju je i podrška iz ostalih crnogorskih gradova, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Važan grad

Nikšić je drugi grad po veličini u Crnoj Gori i u njemu živi 72.443 stanovnika. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, u Nikšiću je bilo 46 hiljada Crnogoraca i oko 18 hiljada Srba. Oko 8.500 građana pripada drugim nacionalnostima.

Pročitajte još:

Komentari (1)

vuk

14.03.2021 08:04

Eeee zavisi koliko je Milo prodao ličnih karata?!