Izbori, Crna Gora
Tanjug/Zoran Mirković
Izbori, Crna Gora

Tanjug/Zoran Mirković

Izbori, Crna Gora, Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Krivokapić je u ponedeljak parlamentu dostavio ekspoze u kojem je na 51 strani naveo da su prioriteti buduće vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbedenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje poverenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Navodi da su među prioritetima i mere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Da li će Krivokapić izigrati Srbe?

 

Ocenio je da se stanje koje on i njegovih 12 ministara zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim "državnim udarom".

- Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskljućivo reformama, poštenim i domacinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava - naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Iako se u nekim segmentima delovanja i načina formiranja nove crogorske vlade ne slažu sa predlogom mandatara podršku novoj izvršnoj vlasti najavile su sve stranke parlamentarne većine.

Milan Knežević, Andrija Mandić

EPA

Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: EPA

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, kao i da će, kako je naveo, "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svadjaju gradjane Crne Gore, biti uklonjene".

- Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama - ističe Krivokapić.

On je takođe najavio da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

Nova crnogorska vlada imaće jednog potpredsednika, lidera URA Dritana Abazovića, i 12 ministara.