Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje
Shutterstock/Ilustracija
Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje

Shutterstock/Ilustracija

Ulcinj, Crna Gora Foto: Shutterstock/Ilustracija

PROČITAJTE JOŠ:

 

Inače, bulevar u Ulcinju na kojem se nalazi kružni tok nosi njegovo ime, prenosi "CdM".

Skenderbeg je, inače, u Ulcinju imao kuću, koju su nakon njegove smrti 1468. godine, nasledili njegovi rođaci.

Albanska Alternativa najavila je u avgustu postavljanje spomenika Skenderbegu na dve lokacije u Opštini Tuzi i to u centru Tuzi i u Zatrijepcu.

Ulcinj

Profimedia

Ulcinj, Foto: Profimedia

- Podizanje spomenika Skenderbegu doprinelo bi podizanju svesti za slobodu, saradnju kao i njeno očuvanje i unapređenje saradnje sa ostalim narodima koji žive na teritoriji Crne Gore, a naročito crnogorskog naroda sa čijim vladarima je bio i u prijateljskim i srodnickim odnosima - kazao je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj za "CdM".

On je rekao i da spomenici Skenderbega krase mnoge trgove gradova širom Evrope, a da on za albanski narod predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav "nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena.

 

Albanci Skenderbega predstavljaju kao heroja nacije i borca za slobodu, a njegov lik opevan je u brojnim narodnim pesmama. Poticao je iz feudalne porodice Kastriota koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije. U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije.

 

Komentari (6)

Boris

01.11.2018 01:35

Lepo dizu spomenik srpskom plemicu Djurdju Kastriotu od majke Vojislave iz roda Brankovica i od pretka mu Braila ,Komnena, Pavla do Jovana(Ivana) oca . Braca mu Stanisa, Repos,Kostadin pravih albanskih imena .Brat Repos sahranjen u Hilandaru kao i otac mu Jovan monaski Joakim !

jura

01.11.2018 04:49

@Boris - Ceo svet Srbija...

Сараџогла

01.11.2018 14:34

@Boris - Браво Борисе!Скендер бег је србин чија деца су имала српска имена.На интернету албански историчар у тамошњем ТВ студију прича истину о србину Скендер бегу.Водитељ је био коректан са питањима.Албанска застава са расчупаном црном птичурином није њихова идеја већ украдена од Византије уз уклањања неких елемената.НАПИШИТЕ - АЛБАНАЦ ГОВОРИ О СКЕНДЕР БЕГУ! Има превод на српски језик. ПС.Јадног ли народа који туђинца присваја да је његов?То исто раде и такозвани хрвати.

Ja

01.11.2018 07:17

Oni ni ne znaju kome dizu spomenik..al ajd` samo nek je, po njima protiv Srba, ahahaha..

dusan

01.11.2018 07:19

pa ulcinj im i drze siptari..to ce lagano postati deo albanije.. tako da to nije nista cudno

flamantes

01.11.2018 19:02

Pa Skenderbeg je Crnogorac