Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

"Još čekamo konačni izveštaj posmatračke misije OEBS-a u kojem će biti ocenjen izborni proces, uključujući i kampanju. Pratili smo sve što se događalo, analizirali i izražavali zabrinutost, ali na kraju krajeva političke odluke, politička kampanja i političke promene su u rukama njihovih aktera i građana u Crnoj Gori", dodaje Bilčik.

Da li će zapadni saveznici pustiti Mila niz vodi?

 

On smatra da se mora razdvojiti uloga koju EU ima u procesu proširenja od političke utakmice u nekoj zemlji.

"Ni u kom slučaju se ne može prihvatiti da EU na bilo koji način može biti kriva za ishod izbora u bilo kojoj trećoj zemlji, što uključuje i zemlje kandidatkinje, pa i Crnu Goru", rekao je Bilčik.

Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite

Tanjug/Edib Tahirović

Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite, Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Upitan kako komentariše učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC) u izbornom i postizbornom periodu on je rekao da je važno sačuvati slobodu veroispovesti, ali da je istovremeno važno imati jasnu odvojenost crkve i države.

"To je deo političke prakse širom EU, i to je nešto što smatramo praksom koja bi trebalo da postoji i u zemljama kandidatima", naveo je Bilčik.

On je istakao i da Crna Gora mora da počne da trči u pregovorima sa Evropskom unijom, jer ako ne preduzme reforme, neće napredovati ka EU.

Komentari (1)

Mile Jagodinac

30.09.2020 22:46

Vi samo sanjate imaju drugog ili on ostaje