Leto Godišnji odmor Plaža More Palme Ležaljka
Shutterstock
Leto Godišnji odmor Plaža More Palme Ležaljka

Shutterstock

Ležaljka, Foto: Shutterstock

Sve je izbilo na videlo kad su po društvenim mrežama počele da se šire žalbe turista i građana da zakupci imaju "svoj zakon" i naplaćuju suncobrane i ležaljke i do 19 sati.

Budva

Tanjug/ Cmilja Vitorović

Iako su iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili da Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru nije precizirano da će suncobrani i ležaljke posle 17 časova biti besplatni, u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kazali su da su, uz saglasnost zakupaca, kao ugovorenu odredbu uvrstili stavku da se plažni mobilijar tada ne naplaćuje.

U Morskom dobru objašnjavaju da su zakupci pristali na to da plažni mobilijar posle 17 sati bude besplatan.

"Ta obaveza je sastavni deo Ugovora o zakupu morskog dobra, koju su korisnici prihvatili pri potpisivanju istog", ističu i najavljuju da će u narednih nekoliko dana završiti izradu grafičkih folija, koje će zakupci istaći na svojim informativnim tablama.

"Na njima će jasno biti naznačeno radno vreme kupališta, a posebno će biti istaknuta odredba da se mobilijar ne naplaćuje posle 17 sati", tvrde u Morskom dobru.

PROČITAJ JOŠ:

Nekoliko zakupaca plaža potvrdilo je CdM-u da posle 17 časova niko nema pravo da naplati plažni mobilijar i da, u suprotnom, gosti mogu zvati inspekciju. Dodaju da to ne važi samo za kupališta koja su u sklopu hotela i na kojima se suncobrani, ležaljke i baldahini naplaćuju.

Međutim, sad kad se oglasila Uprava za inspekcijske poslove, nije jasno da li će, kada i kako biti kažnjeni zakupci koji prekrše odredbu o besplatnom plažnom mobilijaru. Jer u Upravi tvrde da Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja plaža nema ovog pravila.

"Pravilnik o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru propisuje obavezu zakupaca da istaknu cenovnik plažnog mobilijara, na informativnoj tabli, sa naznakom vremena do kada se plažni mobilijar naplaćuje. Znači, Pravilnik nije precizirao vreme naplate usluga plažnog mobilijara, već je zakupac u obavezi da sam odredi vrijeme naplate i isto istakne na informativnoj tabli na kupalištu", naveli su u Upravi.

Po tome sudeći, inspekcija će reagovati ukoliko zakupci budu naplaćivali plažni mobilijar i poslije 17 sati tek kada oni, u skladu sa potpisanim Ugovorom o zakupu morskog dobra, dogovorena pravila o naplati istaknu na informativnim tablama.