DRUGI POKUŠAJ Crnogorci podižu spomenik četničkom vojvodi

Na završetku dvodnevnog Narodnog sabora u Gornjem Zaostru kod Berana, "crnogorskoj Ravnoj gori", usvojena je Deklaracija o pomirenju i podizanju spomenika četničkom komandantu Pavlu Đurišiću.

Četnički vojvoda Pavle Đurišić
Četnički vojvoda Pavle Đurišić, Foto: Wikipedia

- Zahtevamo od Skupštine, Vlade Crne Gore i ostalih državnih organa Crne Gore da prihvate našu ruku pomirenja i da Vlada Duška Markovića dozvoli podizanje spomenika komandantu, vođi naših predaka, vojvodi Pavlu Đurišiću stradalom od ustaša u Drugom svetskom ratu - deo je Deklaracije, kojom se tvrdi da se do današnjih dana stvara lažna slika o mnogim događajima Drugog svetskog rata, kao i o ustanku u julu 1941. godine u Crnoj Gori.

Već rušen

Organizatori Sabora su 2013. godine u Gornjem Zaostru podigli spomen-kompleks i postament za spomenik Đurišiću, ali su im pripadnici SAJ u dva navrata rušili postolje, po naredbi Ministarstva kulture.

- Ustanak 13. jula 1941. godine i nije izbio iz "revolucionarno-klasnih" pobuda, već je to bio opštenarodni bunt protiv namere Italije da Crnu Goru odvoji od ostalih delova srpskoga naroda uz pomoć crnogorskih separatista - tvrdi se u Deklaraciji.

Argument, prema rečima predsednika Opštine Berane, za podizanje spomenika je i to što je Crna Gora članica NATO, a u SAD je odavno podignut spomenik Pavlu Đurišiću.

 • Korisnik: mirjana
  11/08/2017 - 08:04
  Vreme je da se velikom junaku podigne spomenik.NYq
 • Korisnik: valjevac
  10/08/2017 - 06:12
  Vlado Sipcic poslednji cetnicki odmetnik je jedan od najiskrenijih cetnika,da se i on ne zaboravi
 • Korisnik: Zoki
  10/08/2017 - 05:12
  Napraviti spomenik na privatnom zemljistu ako su vlasti jos pro komunisticke i ne smeju da ga ruse ili da se bilo ko buni
 • Korisnik: Srpska Pljevlja
  10/08/2017 - 03:33
  Vojvoda Pavle Đurišić Srpski heroj i veliki vođa Srpskih Četnika iz Crne Gore! Njegovi odani vojnici i saborci: Bajo Stanišić,Vojo Lukačević,Svetozar Dobrašinović,Đuro Ivetić,Đorđije Lašić,Savo Vuletić,Mašan Adžić,Rade Korda,Vlado Šipčić,Božo Bjelica,Bratstvo Jelovaca iz Pljevalja,Srpko Medenica,Vuk Kalaitović,Blažo Đukanović,Bećir Tomović,i još mnogo Srpskih jurišlija! SLAVA SVIM PALIM SRPSKIM JUNACIMA ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU! AMIN!
 • Korisnik: vitez
  09/08/2017 - 23:11
  Đurišić je bio prevarant. U četnike je otišao iz ličnih intresa, slično sadašnjim političarima koji menjaju stranke.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi