Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC
Alo.rs/V.Đ.
Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC

Alo.rs/V.Đ.

Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti je, tvrde, moderan, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja verskih sloboda.

 

Navodi se i da je aktuelni zakon usvojen da bi se, bez ijednog ograničenja, podstaklo društveno i kulturno izražavanje vere, a ovo važno društveno pitanje uredilo, kako se tvrdi, demokratski, civilizovano i bez kršenja verskih prava i sloboda.

Po mišljenju Ministarstva, “nepobitna je činjenica” da je postojeći zakon nediskriminatoran i da pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vere.

Zakon o slobodi veroispovesti je u crnogorskom parlamentu usvojen 27. decembra prošle godine pod okriljem noći i nakon hapšenja nekih lidera opozicionih stranaka, posebno Demokratskog fronta.

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) osporila je pomenuti zakon, jer je diskriminatorski i, prema njihovom tumačenju, usvojen je s ciljem oduzimanja imovine MCP.

MCP je zatražila određene izmene i dopune zakona, a dijalog koji je tim povodom pokrenut s vladom bio je neuspešani i prekinut je.

Usledili su protesti, a potom I litije zbog neslaganja sa zakonom u kojima je učestvovalo više desetina građana iz svih gradova Crne Gore.

Litije su zabranjene zbog navodnog kršenja mera za sprečavanje širenja korona virusa.

Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, održanih 30. avgusta, i pobede tri opozicione koalicije, koje će najverovatnije formirati novu vladu, najavljene su izmene spornog zakona, koji je, prema oceni pozavaoca prilika, jedan od glavnih razloga pada vlasti DPS-a Mila Ðukanovića nakon 30 godina.

Pročitajte: