Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite
Tanjug/Edib Tahirović
Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite

Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Takozvani patriotski mitinzi na Cetinju i u Podgorici po svoj prilici su bili komemoracija DPS-u.

Pročitajte još:

Poruke fašističke mržnje koje su se čule na oba skupa, te ustaške pesme Miroslava Škora i Marka Perkovića-Tompsona koje su se tamo pevale, zapanjili su javnost u regionu, uključujući čak i Hrvatsku.

ANKETA: Šta će biti u Crnoj Gori?

 

Sedma epizoda „"0 minuta slobode", autorske emisije Igora Damjanovića komentariše ove nemile scene i pokušava da odgovori kako je ovako nešto postalo moguće u Crnoj Gori.

Ekskluzivni sagovornik na temu emisije je Dragan Rosandić, novinar Srpske RTV.

- Ono što je bilo nezamislivo čak i u Tuđmanovoj Hrvatskoj je da se ustaška koračnica "Evo zore , evo dana" čuje na državnoj televiziji i dogodilo se pre nekoliko dana u Crnoj Gori. Pobedonosni gol fudbalske reprezentacije Crne Gore u utakmici protiv Luksemburga, novinar sportske redakcije RTCG Milutin Grgur, proslavio je stihovima ustaške pesme posvećene komandantima Crne legije Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu.

- Otvoreno ustaško ludilo u Crnoj Gori počelo je 9. maja na Dan pobede nad fašizmom kada je navodno greškom puštena pa reprizirana pesma ustaše Marka Perkovića Tompsona. Nastavilo se tokom leta u predizbornoj kampanji DPS-a, a evoluciju je doživelo na tzv. Patriotskom skupu na Cetinju 3. septembra na kome se nastavilo sa pevanjem Tompsonovih pesama.

- Učesnicima Patriotskog skupa na Cetinju, Čavoglave su bile malo, pa se zapevao i Tompsonov duet sa njegovim kumom Miroslavom Škorom " Sude mi" inače oda ratnom zločincu Ante Gotovini.

Šta za današnju Hrvatsku predstavljaju Tompson i Škoro i zašto su njihove pesme popularne na skupovima pristalica Mila Đukanovića objasnio je Slaven Letica, nekada glavni savetnik Franje Tuđmana.

- Ljude koji se trenutno nalaze na vlasti to nervira, postaju ljuti i nervozni, a sada se još obaveštava javnost da Crnogorci u nedostatku tog domoljubnog roka, ne znam kojim bi sve to žanrovima pripadalo, bez vlastitih pevaju hrvatske, to mi se ne čini verovatnim da bi se pojavilo slično u Hrvatskoj.

- Ne samo da su se pevale ustaške pesme već su putem televizije N1 upućene poruke koje bi u svakoj normalnoj zemlji povukle krivičnu odgovornost, ali ne u Milovoj Crnoj Gori.

Preporučujemo:

Komentari (1)

branka met

13.09.2020 23:39

Milogorci su nacija u nastajanju, pa im treba imovina SPC. Stvaraju svoju "ateistčku" crkvu, a od Hrvata kradu rodoljubne ustaške pesme, odriču se Njegoša, planiraju da isteraju sve Srbe... Instant nacija na čelu sa knjazom koji poseduje sve. Od imovine SPC žele da naprave elitne kockarnice i hotele gde će valjati nedozvoljne supstance. Krimosi će sve to čuvati i donositi mu lovu, a on kao Baja Patak pliva u lovi i uživa. Glupo zamišljeno, jer toga više nema ni u crtaćima.