Razrešena crnogorska drama posle žustrih pregovora pod Ostrogom

Brojne su spekulacije na uticaj Beograda na postizborne procese, i to preko vas i DF.

Milan Knežević
Milan Knežević, Foto: Youtube printscreen

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, posle nekoliko dana teškog nadgornjavanja i žustrih pregovora pod Ostrogom stavio je pre dva dana tačku i razrešio crnogorsku dramu – DF je podržao Aleksu Bečića za šefa parlamenta, a za mandatara buduće vlade Zdravka Krivokapića.

U utorak po podne i uveče činilo se da je dogovor tročlane koalicije daleko svetlosnu godinu. Dan kasnije, sve je teklo glatko. Šta se to desilo?

– Nažalost, pojedini dežurni „opozicionari“ ispod Fejsbuk i Tviter baldahina bespotrebno su pokrenuli omiljenu crnogorsku disciplinu – traženje izdajnika među onima koji nikad nisu izdali. Blagosloven sam što sa brukom nisam imao čak ni slučajan susret.

Rekli ste da je Abazović tražio ključne resore, od odbrane i policije, do ANB i pravde. Pojavile su se spekulacije da je Amfilohije podržao Abazovića u tim zahtevima. Šta se dešavalo pod Ostrogom?

– Mogu da govorim samo u svoje ime i potvrdim da je Abazović saopštio da on mora čuvati nacionalne interese Crne Gore i da ne može dozvoliti da srpskim političarima koje mi predložimo pripadnu MUP, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, ANB i Ministarstvo pravde. Njegovo je legitimno pravo da to traži i ima takav osećaj, kao što i ja imam potpuno drugačiji osećaj u odnosu na njegove stavove. Verovatno je rešenje negdje između, ali zato i treba razgovarati.

Dritan Abazović
Dritan Abazović, Foto: Printscreen

Čini se da je od izbora glavni udar režima usmjeren na to da e DF isključi iz buduće vlasti. Zašto?

– Pojedine strukture koje sebe vole da imenuju kao „građansku“ savjest Crne Gore, a nikad svoju ljudsku i političku težinu nisu izmerili na izborima, uporno ali jalovo pokušavaju stvoriti atmosferu da je koalicija okupljena oko DF 135.000 glasova osvojila greškom i da je narod u stvari glasao za nekog drugog ko nije osvojio ništa. Upravo taj trust „građanskih“ mozgova želi nametnuti filtraciju podobnih i nepodobnih Srba koji izazivaju ili ne izazivaju negativne emocije. I naravno, DF u toj podeli označiti kao nedostojnog za učešće u budućoj vladi.

Brojne su spekulacije na uticaj Beograda na postizborne procese, i to preko vas i DF.

– Za navodni uticaj Beograda i Aleksandra Vučića na naša politička zbivanja najviše nas optužuju oni koji više vremena provode u Srbiji nego u Crnoj Gori. Posebno mi je zanimljiva jedna kategorija crnogorsko-srpskih salonskih mislilaca i bukača – biznismena koji su u Pionirskom parku duže bili od drveća fotinije, ne bi li makar videli portira ispred Predsedništva, ako je već Aleksandar Vučić odsutan. S Vučićem imam korektnu i jasno definisanu saradnju u skladu sa Ustavom i činjenicom da sam srpski političar iz Crne Gore koji želi najbolje odnose sa bratskom državom.

Ključ za formiranje nove vlade su, očigledno, bezbednosni resori. Kako će se to rešiti?

– Ako postoje principi, problem će biti riješen za deset minuta. Mi nemamo problem ni s principima, ni s budućim partnerima, a najmanje sa spremnošću da se uhvatimo ukoštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Neću da verujem da je upravo to razlog nesporazuma.

Panika ako budem šef ANB

Vidite li sebe kao šefa Agencije za nacionalnu bezbednost? I o tome je bilo glasina.

– Odavno jedna informacija, koju nisam ni potvrdio ni demantovao, a odnosi se na mogućnost da budem direktor ANB, nije izazvala toliku paniku u kriminalnim, bezbednosnim i političkim krugovima.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi