RTCG
Printscreen
RTCG

Printscreen

RTCG, Foto: Printscreen

Savet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) saopštio je sinoć "da je zgranut činjenicom" da je u Jutarnjem programu TVCG emitovana numera hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, "autora prepoznatog po fašistickim izjavama, pesmama i ponašanju".

Odgovornost za emitovanje numere hrvatskog muzičara u Jutarnjem programu RTCG "može i mora biti utvrđena", jer je reč o propustu koji ne sme biti okarakterisan kao bezazlen, navodi se u saopštenju.

Iz Saveta RTCG kažu da su odmah nakon tog saznanja imali internu komunikaciju i zatražili odgovore uredništva i menadžmenta, javlja RTCG.

U saopštenju Saveta se dodaje da je emitovanje numera takvih autora samo po sebi skandalozno, a posebno na Dan pobede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope koja i razvija ideju slobode.

Kako su naveli, promovisanje autora koji pripadaju ili podržavaju bilo koji oblik i formu fašizma je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu.

"Svi clanovi Saveta su zaista bili iznenađeni izborom muzike. Savet smatra da se dan morao započeti numerom koja baštini i promoviše antifašizam i borbu za slobodu crnogorskog i ostalih naroda", navodi se u reagovanju.

Kolegijum crnogorskog Javnog servisa prethodno je saopštio da je u Jutarnjem programu greškom emitovana numera, kako je saopštio, kontroverznog hrvatskog estradnog muzičara Marka Perkovića Tompsona.

U saopštenju Kolegijuma te televizije se, međutim, navodi da "treba istaći da tekst pesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija".

Komentari (1)

Laki

10.05.2020 16:05

Nema tu greske.Crnogorci su preko ove pesme hteli da se pridruze revizionistima historije 2 svetkog rata,preko ustastva dodvore fasistima i ustastvu i narugajuje se srpskim zrtvama,.Kad su nakon osude ustastva od srane BH i Mesica ,a delom i Makedonaca videli da su ostali na vetrometini,pa proglasili .to greskom.Nema tu i nemoze biti greske pogotovo na Dan pobede.