Crna Gora još bez vakcina, sumnja u pojavu novog soja virusa

Crna Gora nije dobila još nijednu isporuku vakcina protiv korona virusa, a u međuvremenu se pojavila sumnja da na pojavu novog soja, čiji uzorci su poslati u referentnu laboratoriji u Berlinu, izjavila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlje Karolina Hajduković.

Korona,vakcina
Foto: Tanjug

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, ona je kazala da u ovom trenutku nema tačnog datuma kada bi Crnoj Gori mogle biti isporučene prve vakcine.

Ocenjujući epidemiološku situaciju i dalje ozbiljnom, Hajduković je upozorila građane da, i ako su već preležali korona virus, ne mora da znači da neće oboleti od nekog novog soja virusa.

Zabrinjavajući je, kaže, britanski soj koji je aktuelan od kraja decembra, i koji se proširio u više od 60 zemalja.

"Tu je i ''južnoafrički soj'' koji se proširio u 23 zemlje svet, i ''brazilski soj'' o kojem se najmanje zna", rekla je Hajduković.

Dobra vest, dodala je, da će vakcina imati efekte protiv tzv. britanskog soja.

"Sredinom prethodne nedelje došli smo do sumnje da se i kod nas javljaju promene, odnosno novi soj kovida. Tako da smo 22. januara u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) uzorke poslali u referentnu laboratoriju u Berlinu, nakon čega ćemo obavestiti javnost", istakla je Hajduković.

Dodala je da postoje i lokalne transmisije, a najozbiljnija je, kaže, situacija u Podgorici, Nikšiću, Baru i Budvi, posebno nakon praznika.

Bonus video:

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi