Crna Gora
RINA
Crna Gora

RINA

Crna Gora, Foto: RINA

Granice Crne Gore srpskim državljanima zatvorene su od početka pandemije, međutim, uz privatni avion i 2.000 evra, koliko košta let, mogu da budu srušene sve barijere.

Sunčanje i kupanje na crnogorskim plažama mnogi građani Srbije otpisali su za ovu godinu kada je Crna Gora, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u našoj zemlji, odlučila da nas stavi na "crvenu listu" i zatvori granice i ulaz našim turistima.

Ova zemlja od tada je više puta ažurirala spisak zemalja kojima je odobravan ulaz uz negativan PCR test ili obavezan karantin u trajanju od 14 dana, ali Srbije nijednom nije bilo na toj listi.

Međutim, mnoge naše poznate ličnosti letuju upravo u "zabranjenoj zemlji", što je pokrenulo lavinu komentara i pitanja kako je to uopšte moguće.

Naime, prva mera popuštanja koju je donela ova zemlja odnosi se na to da je "omogućen ulazak stranih državljana koji u Crnu Goru dolaze nekomercijalnim avio-saobraćajem, bez obzira na to iz koje države dolaze, uz poštovanje privremenih mera", stoji na sajtu vlade Crne Gore.

Preporučujemo:

To bi značilo da svi putnici, uglavnom oni sa izuzetno dubokim džepom, mogu priuštiti luksuz da letuju i borave u ovoj zemlji.

Let privatnim avionom košta oko 2.000 evra, a potrebno je na uvid doneti negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz o rezervisanom smeštaju, a 48 sati pre planiranog leta operateru aerodroma mora biti podnet zahtev za odobrenje leta koji, pored redovnih informacija, mora sadržati ime i prezime putnika i posade, pri čemu operater aerodroma zadržava pravo da odobri ili ne odobri let.

Ovo, dalje, znači i to da putnici nisu u obavezi da 14 dana provedu u izolaciji ili samoizolaciji, već samo da se javljaju zdravstvenim vlastima, saopštila je vlada Crne Gore.

- Ukoliko vazduhoplov dolazi iz Republike Srbije, putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kao i rezervaciju u hotelskom smeštaju. Operater vazduhoplova mora 48 sati pre planiranog leta podneti operateru aerodroma zahtev za odobrenje, a prema ovim putnicima se preduzimaju mere zdravstvenog nadzora - za dolazak/odlazak putnika od terminala do smeštaja potrebno je organizovati poseban transport - navode iz vlade.

Dakle, za kupanje u crnogorskom delu Jadranskog mora potrebno je "samo" 2.000 evra, negativan PCR test i privatni avion.

Na upit kakva je procedura za ulazak naših državljana u Crnu Goru, koje kategorije i pod kojim uslovima mogu ući, kao i koje uslove putnici koji putuju privatnim avionima moraju da ispune, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije naveli su da državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak, a da izdavanje dozvole za privatne letove nije u njihovoj nadležnosti.

- Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Državljani Srbije koji poseduju dozvolu za stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, uz obaveznu meru karantina u trajanju od 14 dana i PCR test ne stariji od 72 sata mogu da uđu u Crnu Goru. Za izdavanje dozvole za letove privatnih vazduhoplova u Crnu Goru nije nadležno Ministarstvo spoljnih poslova - navode iz MSP.

Pročitajte još:

Komentari (2)

zagondzija

27.07.2020 09:13

Nebih kad bi mi bilo sve dzabe

Lili

28.07.2020 09:31

U vezi vaseg teksta o ulasku u Crnu Goru...molim vas list da ispravi gresku I objavi...da drzavljani Srbije mogu u Crnu Goru ukoliko su dve nedelje pre ulaska boravili u zemljama gde je broj zarazenih do 25 na 100000.....Znaci zabrana se odnosi na bilo kog drzavljanina koji ulazi iz Srbije.......