Evropska unija, evropska komisija
Shuterstock
Evropska unija, evropska komisija

Shuterstock

 Foto: Shuterstock

Sve, međutim, zavisi od kvaliteta projekata koji se predlažu, ocenio je sagovornik „Vijesti“ uključen u aktivnosti u vezi sa tim projektom i dodaje da će EU tražiti da projekti budu neophodni, isplativi, održivi i ekološki prihvatljivi.

Anketa:

Da li nosite masku na otvorenom prostoru?

 

On navodi da je Crna Gora u proteklih deset godina od postojanja Investicionog okvira, od oko 7,5 milijardi podeljenih grantova i povoljnih kredita zemljama u regionu dobila oko 410 miliona.

Projekti koje je Crna Gora do sada kandidovala sama ili zajedno sa jednom ili više susednih zemalja vrede oko 1,7 milijardi evra.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je osnovala Evropska unija da bi pomogla zemljama kandidatima za članstvo da se brže i kvalitetnije razvijaju, kao i da pojednostavi kontakt između korisnika - šest država regiona Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije, Kosova i Severne Makedonije sa institucijama i bankama EU kao donatorima i kreditorima.

Projekti se mogu predati iz oblasti saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine, energetike iz obnovljivih izvora, razvoja digitalne infrastrukture, izgradnje i opremanja škola, bolnica i socijalnih institucija, kao i za održive i razvojne projekte privatnog sektora.

Iz Kancelarije za evropske integracije nedavno su kazali da tačan iznos sredstava za Crnu Goru nije moguće unapred definisati.

Pročitajte još: