smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Grip se ove godine pojavio neuobičajeno rano kod komšija, a prema broju obolelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izolovan, prozvan "svinjski" grip.

 

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.

Grip, bolnica, virus

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Visok intenzitet

- S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka obolelih već oko tri hiljade. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija - kaže virusolog Draženović.

Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto obolelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa... vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Takođe, kaže virusolog Draženović, neobično je što je obolelo i desetak novorođene dece u Hrvatskoj.

- Dobijamo upite iz Evrope s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je takođe neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripa koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja obolelih, ali i smrtnih ishoda - kaže Vladimir Draženović.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naravno, oboleli su uglavnom populacija koja se nije vakcinisala.

 

- Imamo jedan slučaj, osobe koja se vakcinisala i dobila grip, a uzročno-posledično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se vakcinisala svega tri dana ranije, tako da vakcina još nije počela da deluje - kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dve nedelje da vakcina ima učinak.

Vakcinišite se!

Primetno je kako se grip kod komšija počeo pojavljivati sve ranije i trajati sve duže.

- Donedavno je ovakva situacija bila tek u januaru, ali očito se trendovi menjaju - kaže virusolog Draženović, koji i dalje poziva na vakcinaciju.

Zagreb

Youtube/Printscreen

Zagreb, Foto: Youtube/Printscreen

Ove godine vakcine su "planule" u Hrvatskoj u rekordnom roku, tako da je osim 360 hiljada doza bilo naručeno još 30 hiljada koje su raspoređene po celoj Hrvatskoj.

"S obzirom na to da su te vakcine namenjene za rizične grupe ljudi, ostali mogu naručiti vakcinu preko apoteke, odnesu je svom lekaru i vakcinišu se", stoji u savetu građanima susedne države.