Doris Dragović
Alo!/ Masanori Jošida
Doris Dragović

Alo!/ Masanori Jošida

Doris Dragović, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

U knjizi "Priče iz Hada" Zdravka Krstanovića, čiji se odlomci mogu pronaći na internetu, jedna priča govori o tome kako je hrvatska pevačica, prema nekim tvrdnjama, navodno upletena u pogibiju srpskih boraca u okolini Petrinje.

Prenosimo vam deo ove priče:

"Poslednji put video sam je u splitskoj kafani Semafor. Sitni sati, drugi gosti otišli, neki i buneći se, gazda je dozvolio da ostane samo naše društvance. Na njoj crna odeća, skup nakit, kožni kaiš s metalnim okovicama. Bledo lice, fino negovano, zračilo je lepotom, a oči - žudnjom od koje nema spasa.

- Glumiš Kleopatru! - reče ironično, grleći je, moj prijatelj Čelo, jedan od njenih ljubavnika, koji će umreti dve godine kasnije.

Pročitajte još:

 

Bolest me je sprečila da ga ispratim do groblja na Lovrincu. Smejala se, umorna od putovanja s koga se upravo vratila, čavrljajući o svojim doživljajima u Beogradu, koji je "duša od grada".

Potom sam pročitao neki intervju s njom u kome je s gađenjem govorila o šovenima. Kao izbeglica - rat je odavno počeo - naiđoh na novi razgovor s Doris D. što su ga beogradske novine prenele iz zagrebačkih.

Pade mi na um pokojni prijatelj Čelo. Njegovi opisi njene divlje pomame dok mu se podavala.

- Božanska pušačica! - pričao je.

- Dimi sve: bubamaru, bocu, drvo, hašiš!

Pročitajte i ovo:

 

Šta bi kazao, pomislih, da je pročitao sledeće reči: "Ovu krunicu dobila sam od gardiste Roka. Uvek ju je nosio sa sobom. Rado sam se odazvala pozivu da nastupim na frontu. Bila sam na opasnom mestu, kod Petrinje, tri dana nakon našeg Božića.

Divan kraj, pitomi bregovi, šumarci, zimski pejzaž, skoro nestvaran. Pevala sam kao nikad dotad. Sto pedeset metara od četničkih položaja! Četnici su se primakli, privučeni mojom pesmom i - uleteli u zasedu. Bilo ih je jedanaest. Sretna sam što su svi mrtvi! Valjda će i meni pripasti neka medaljica, kad se budu delile - zaslužila sam", citiraju reči pevačice u knjizi "Priče iz Hada.