Balkan
Profimedia
Balkan

Profimedia

Balkan, Foto: Profimedia

Tenzijama je pridonela i polemika sina prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, Miroslava, sa Bakirom Izetbegovićem, koji je optužio oca bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Aliju, da je njegovo gomilanje mudžahdine u BiH tokom poslednjeg rata izvor terorizma sa kojim se danas suočava Evropa.

Tu je i pitanje položaja Hrvata u BiH, pa Tuđman nlađi u feljtonu za Večernji list kaže da Izetbegović ruši Pelješki most i želi da dominira Hrvatima u BiH.

Politička doktrina Alije je bila da je BiH država Muslimana, a da su Srbi i Hrvati manjine, kaže Miroslav Tuđman i dodaje:.

" Hrvatska je učinila sve da BiH opstane celo vreme od agresije na nju. Pomagala ju je i vojno i humanitarno uprkos činjenici da je celo to vreme s teritorije BiH rađena, u formalno-pravnom smislu, agresija na Hrvatsku. Ključ sukoba je da je na BiH izvršena agresija od JNA i srpskih jedinica, ali glavni generator rata je politika Alije Izetbegovića koja nije htela da pristane na mirovine planove međunarodne zajednice, a koji su, svaki od njih, predviđali nacionalne entitete. Umesto toga, Izetbegović je nudio Osmansko Carstvo kao ideal zaboravljajući da je u Osmanskom Carstvu vladao šerijatski zakon", kaže Tuđman.

U odgovoru Bakira Izetbegovića Tuđmanu mlađem, bošnjački član Predsedništva BiH je o zločinima mudžahedina rekao da su oni bili individualni i ne mogu se, kazao je, porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predvodio Franjo Tuđman.

"Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentiran u kojem ima i hrvatskih jedinica. Tu će biti u Hagu dokazana zloga svakoga i Tuđmana i Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne inzistira na tome", zapitao je Izetbgović.

"Jedna je pitanje kocentracijskog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđmana mlađer jer je bio šef obaveštajne službe u to vreme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj", rekao je Izetbegović.

Rekao je i da su zločini mudžahedina barem trostruko manji od onih koji su se dogodili u Herceg Bosni.

Večernji podseća da je ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, koji je pred Haaškim sudom branio Tihomira Blaškića, predvideo uoči izricanja nepravosnažne presude u slučaju "Prlić i ostali" da će njome biti utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatske i BiH.

"To mogu predvideti jer je u svim ranijim presudama koje su se ticale hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH bio utvrđen međunarodni oružani sukob", rekao je ranije Nobilo koji očekuje da će to biti utvrđeno u pravosnažnoj presudi.

"Sve je drugo nemoguće prognozirati", kaže Nobilo ne želeći da nagađa hoće li teza o udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) opstati u presudi nakon žalbenog postupka.

Uz opasku da ima stručni animozitet prema UZP-u, Nobilo ističe da se uverio da je to manevar tužilaštva kad nema dovoljno dokaza za sve koje je optužilo.

Evroprlamentarac iz reda najuticajnije opozicione SDP u Hrvatskoj Tonino Picula je ocenio da pretnja iz Sarajeva kojom se pokušava zaustaviti gradnja Pelješkog mosta "neće biti lako provediva" jer stav SDA nije stav Predsedništva BiH.

"Samo jedna politička, da ne kažem etnička, opcija izražava protivljenje gradnji Pelješkog mosta. Taj most se koristi kao jedna vrsta medija kroz koji bi se intenzivirali obračuni unutar same BiH, pogotovo unutar bošnjačkog korpusa", rekao je Picula, prenosi Večernji.

On misli da je žrtva cele ove nametnute afere pre svega međunarodna verodostojnost BiH.

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića o očekivanjima od pravosnažne presude za Herceg-Bosnu, Picula kaže da ta presuda može imati ozbiljnih implikacija, ali u ovom trenutku niko, pa ni Izetbegović, ne zna kakva će ona biti, preneo je Večernji. 

Komentari (5)

DRITA

01.09.2017 14:25

Hrvati opet pomažite Muslimane a Srbe koljite i proterujte!

jure

02.09.2017 08:41

@DRITA - Kad non stop čačkate...

Mojsije

01.09.2017 14:40

Ginite sada medjusobno!

bob

01.09.2017 14:50

Kakva vam je ovo mapa sa izdvojenim Kosovom??? U Ukrajnini nijedna mapa ne prikazuje Krim kao deo Rusije,u Gruziji nijedna mapa ne pokazuje odvojene Južnu Osetiju i Abhaziju,ali zato evo nama naših novina koje preuzimaju mapu na kojoj je Kosovo odvojeno od Srbije i posle se pitamo zašto nam ide ovako kako nam ide.

Poskok

02.09.2017 07:33

@bob - A dje ti vidis tu poci od Gruzije Krim itd ja samo vidim Balkan