Bruka! Novi ministar otkrio planove Podgorice za sankcije Rusiji, priznanju tzv Kosova, i srpskog ambasadora!
alo.rs
Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: EPA

Holandija je jedna od najzahtevnijih članica u pogledu proširenja, a Danska bi bila centar za celu Skandinaviju. Odluka o povlačenju ambasadora dolazi uskoro. Nova vlada je više nego spremna za napredak u poglavljima 23 i 24, kako bismo polako mogli zatvoriti ostala poglavlja u pregovorima sa EU.

Da li će Krivokapić raditi protiv interesa Srba?

 

Čim finansijske mogućnosti dozvole, Crna Gora će otvoriti ambasade u Hagu i Kopenhagenu, posebno imajući u vidu da se u prethodnom periodu pokazalo da je Holandija jedna od najzahtevnijih članica EU kada je reč o politici proširenja, najavio je ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

S druge strane, najavio je zatvaranje nekih diplomatskih misija, isključivo zbog mera štednje.

U intervjuu za "Vijesti" rekao je da Vlada na sednici u četvrtak nije odlučila koji će ambasadori, politički imenovani, biti opozvani, već da će to učiniti vrlo brzo.

Kako je rekao, Podgorica planira niz smena ambasadora, ali nije hteo da govori o kojim predstavnicima je reč.

Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: EPA

- Planiramo da otvorimo ambasade u Hagu i Kopenhagenu čim finansijski uslovi to dozvole. Holandija je jedna od najzahtevnijih članica EU u pogledu proširenja, pa mislim da bi dobar diplomata koji će nas predstavljati u toj zemlji doprineo promeni percepcije po ovom pitanju. Isto važi i za Dansku, koja bi bila svojevrsno čvorište za celu Skandinaviju, gde ima puno naših ljudi, što je prilika za privlačenje investicija i pokretanje projekata koji su nam potrebni. S druge strane, samo zbog mera štednje, a ne iz političkih razloga, verovatno ćemo zatvoriti određene ambasade da bismo svoj diplomatski fokus preusmerili tamo gde je veća potreba.

Radulović je najavio i zatvaranje pojedinih ambasada.

Prema rečima novog ministra, Crna Gora takođe neće povlačiti prizanje lažne države Kosovo!

- U skladu sa verodostojnom Strategijom proširenja EU za zapadni Balkan iz 2018. godine, preporučeno je i poštovano da zemlje regiona reše pitanje granica, a Crna Gora je to pitanje počela rešavati i ranije. Konkretno, potpisali smo sporazum sa BiH o državnoj granici 2015. godine, sa Kosovom takođe u avgustu 2015. godine, a Sporazum je stupio na snagu 2018. Ova dva sporazuma su među prvim sporazumima ove vrste u bivšoj Jugoslaviji. Kada je reč o Prevlaci, na snazi je Protokol iz decembra 2002. godine, potpisan između Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske. Crna Gora i Hrvatska imaju različita gledišta po ovom pitanju, ali u duhu dobre vere složili su se da će, ukoliko se ne postigne bilateralni sporazum, ići na Međunarodni sud pravde u Hagu ili međunarodnu arbitražu, koja je jedan od civilizovanih mehanizama za rešavanje sporova. ni među zemljama EU. Što se tiče razgraničenja sa Albanijom, granica je definisana protokolom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) i Kraljevine Albanije 1926. godine, ali se veruje da je raspad Kraljevine SHS rezultirao brojnim državama. na državnoj granici između Crne Gore i Albanije.

Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: EPA

Na pitanje da se deo parlamentarne većine zalaže se za ukidanje sankcija Rusiji, Radulović je rekao:

- Možemo formalno, pravno i tehnički odmah ukinuti sankcije Rusiji. Ali ako želimo da se pridružimo EU, moramo poštovati njena pravila. Potpisali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji predviđa usklađivanje našeg pravnog sistema sa EU. Poglavlje 31 se bavi spoljnom politikom i podrazumeva da moramo da se pridržavamo svih spoljnopolitičkih odluka koje donosi EU. Verujem da će brzina pregovora zavisiti od brzine zatvaranja tog poglavlja i našeg odnosa prema EU. Sankcije protiv Rusije povređuju osećanja određenog broja ljudi kojima je Rusija bliska, a ne sama Rusija. Potpuno razumem ove ljude, ali oni moraju da znaju da uvođenjem sankcija ne objavljujemo rat Rusiji. Nismo neprijatelji Rusije i u razgovoru sam obavestio ruskog ambasadora da sankcije ostaju na snazi - poručio je.

Radulović je govorio i o proterivanju srpskog ambasadora iz Crne Gore.

"Rekli ste da Vlada ne može da poništi odluku o proterivanju srpskog ambasadora. Kako ćete reagovati na mogući nalog Vlade da poništi odluku?"

- Prethodna vlada otkazala je gostoprimstvo Vladimira Božovića četiri dana pre nego što je nova vlada stupila na dužnost. Ne znam ni jedan primer u diplomatskoj praksi da je neko nekoga proglasio za persona non grata i sutradan opozvao tu odluku. Stoga je odluka Vlade Srbije da poništi odluku da našeg ambasadora proglasi persona non grata zaista zanimljiv primer u međunarodnoj diplomatskoj praksi. Naravno, pozdravljamo odluku Srbije, jer proterivanje ambasadora nije merilo dobrosusedskih odnosa. Ne možete propagirati dobrosusedsku saradnju s jedne, a ambasadora proterati s druge strane. Srbija je dobila napomenu da Božović više nije poželjan u Crnoj Gori i njegov sporazum je ukinut. Dakle, Srbija bi opet morala da zatraži dogovor od predsednika Đukanovića, i ako bi mu on dao saglasnost, a čisto sumnjam da bi to bilo tako, onda bi u nekim slučajevima „ako, ako“ bilo moguće poništiti odluku. Verujem da će u duhu dobrosusedskih odnosa i ponovnog pokretanja odnosa Srbija poslati novog ambasadora i siguran sam da će poštovati gostoprimstvo zemlje u kojoj se nalazi, kao i pravila diplomatskog bontona, i uzdržaće se od bilo kakvih izjava koje bi mogle biti problematične - rekao je.

Komentari (2)

zagondzija

16.12.2020 10:01

Rekao sam ja da ce ovi biti gori od milogoraca samo polako sad je i kurta i murta na potezu☝️

Joco

16.12.2020 18:14

@zagondzija - Zar ne vidite da je skinuo sa sebe samar i oslobodio se kola.sad su mu dosle ovce koje je lako voditi.tako da je bolje konju bez samara.samo je ojacao.samo se plasim za ove sto su dali zakletvu amfilohiju pod ostrog da im sr o glavi ne vrati.A on ne oprasta za grehe.