Vojska Velike Britanije Britanska vojska
Profimedia
Vojska Velike Britanije Britanska vojska

Profimedia

Vojska Velike Britanije Britanska vojska, Foto: Profimedia

Na novim vojnim vazduhoplovnim vežbama, najvećim u poslednjih 30 godina, učestvuje 7000 vojnika iz 20 zemalja. Prema novinaru Dejli telegrafa, one imaju takav opseg da im je cilj kršenje verovatnih planova Rusije da ojača svoj uticaj na Balkanu.

Vežbe "Swift Response", koje će trajati mesec dana, uključuju 7000 vojnika iz više od 20 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Francusku. Održavaju se u Hrvatskoj, Nemačkoj, Rumuniji i Bugarskoj i cilj im je uvežbavanje brzog raspoređivanja velikog kontingenta snaga NATO pakta u slučaju ruske agresije.

Na teritoriji Hrvatske vežbe traju do 29. juna, a sprovode se na vojnim poligonima u Slunju, kod Knina, te u kasarnama u Udbini i Zemuniku kod Zadra.

- Mi smo ovde i spremni smo braniti naše saveznike - navodi se u objavi komandanta 16. britanske brigade Džona Klarka.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

 

Prema njegovom mišljenju, istočna Evropa i Balkan su od posebnog značaja za Veliku Britaniju, pa je naglasio da je London spreman da se suoči se s bilo kojom potencijalnom pretnjom stabilnosti regije.

U sredu je više od 600 britanskih i francuskih padobranaca već sprovelo skokove padobranom u Hrvatskoj. Neki vojnici su poslati na vežbu odmah nakon godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Ali u isto vreme je u ponedeljak na manevrima poginuo vojnik iz Kanade kojem se nije otvorio padobran tokom skoka u Bugarskoj. Zajedno s njim je ranjen još jedan kanadski i dva američka padobranca.

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci

Tanjug

Kao što autor članka ističe, vojnici koji rade kao honorarni radnici takođe mogu da treniraju na tim vežbama.

Vežbe će se takođe održavati na aerodromu kod Zadra u Hrvatskoj, gde će se uvežbavati vojne vazdušne operacije i zaštita od dobro opremljenog neprijatelja. Takođe, zemlje će moći iskusiti novo visoko precizno oružje, kao što je helikopter Vajldket i dron Puma, koji s udaljenosti mogu pratiti neprijatelja pomoću infracrvenih kamera. Britanska i francuska vojska već su sprovele obuku gađanja.

Autor članka primećuje da „saveznici" prvi put sprovode manevre u Hrvatskoj.

- Opseg vežbi je očito namenjen da zaustavi bilo kakve planove Kremlja u širenju svoje sfere uticaja u regiji Balkana - piše autor.

U isto vreme, na sve komentare Rusije o vežbama vojne glavešine vježbi navode kako su trupe u svim zemljama u kojima se održavaju manevri došle na poziv lokalnih vlasti.

- Hrvatska je naš vrlo moćan strateški partner u istočnoj Evropi i mi pozdravljamo priliku da s njom razvijemo jake bilateralne veze i britanski pristup pokažemo sa zajedničkim vežbama. To daje vrlo jasan signal našim neprijateljima da možemo projektovati silu na velikim udaljenostima u vrlo kratkom vremenu. Stabilnost na Balkanu je izuzetno je važna za stabilnost u Evropi - navodi se u komentaru Džona Klarka.

kinezi, blok 70, prodavnica

Alo!/Masanori Jošida

Time je britanski vojni komandant još jednom potvrdio istorijske napore Londona da se na ovim prostorima očuvaju mir i stabilnost, baš kao 1914. s ubistvom austrijskog prestolonaslednika u Sarajevu, čime je Austro-Ugarska konačno dobila izgovor za pokretanje Prvog svetskog rata, kao i organizacijom puča 27. marta 1941. godine, koji je razbesnio Hitlera i bio razlog za vojnu kampanju koja je na Kraljevinu Jugoslaviju pokrenuta 6. aprila iste godine.

Za oba događaja istorijski izvori tvrde da su režirani od strane britanskih obaveštajaca bili su korisni na britansku krunu, ne mareći, naravno, za sudbine naroda na ovim prostorima.

Počitajte još: