Čekić
Profimedia
Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija, Foto: Profimedia

Priča iz Karlovca o robu Rasimu Ćufuroviću, poreklom iz Velike Kladuše, priča je i o teškoj sudbini udomljene dece iz Bosne i Hercegovine. Od jedanaestero dece Džemile i Ahmeta Ćufurovića, od kojih im je devetero oduzeto u Hrvatskoj, jednu od najtežih sudbina doživeo je ovih dana upravo Rasim.

Prema pisanju hrvatskih medija, Rasim je bio žrtva Petra Velića (59) i njegova tri sina iz Draganića kod Karlovca, koji su ga na svom imanju držali poput roba i zlostavljali ga. Rasim je s teškim povredama završio u bolnici u Karlovcu. Otac i sinovi su uhapšeni pa pušteni, ali se ne smeju približavati Ćufuroviću na 50 metara.

- Polomili su mu rebra, lice mu je deformisano od batina, izbili su mu zube te čekićem polomili nokte. Dopuzao je do drugih Roma malo dalje u selu i navodno su ga upravo oni odveli u bolnicu kako ih ne bi povezali s tom grozotom – kazao je jedan od meštana Draganića.

Rasimov stric Šefik Ćufurović, koji živi u Velikoj Kladuši, potvrdio je da je Rasim jedan od jedanaestero dece njegovog brata Ahmeta. Šefik Ćufurović i danas vodi borbu s državom zbog, kako kaže, nezakonite eksproprijacije u korist “Agrokomerca”, jer porodici nikad nije isplaćena pravična naknada za oduzetu zemlju. Džemila i Ahmet Ćufurović preselili su se 1974. godine iz Velike Kladuše u Cetingrad, a nakon razvoda, u Hrvatskoj im je, kaže Šefik, oduzeto devetero dece.

- Većina usvojene dece u Hrvatskoj je promijenila imena i veru. Rasima dugo nisam video, a nisam u mogućnosti da ga posetim u Karlovcu. On ima i bosansko i hrvatsko državljanstvo. Neka od Ahmetove dece su dolazila kod mene, a drugi neće ni da razgovaraju, kao što je ona Maja Paola iz “Velikog brata” - ispričao je Šefik Ćufurović, kazavši da on živi sam i da ga je napustio i sin Ibro, koji se priključio teroristima Islamske države.

Rasimov brat Ešef, koji je pod imenom Ivan Filipović živeo u Slunju, izvršio je samoubistvo. Pre toga, braća i sestre sreli su se 2008. godine nakon što ih je potražila najstarija sestra Bekira Beganović, koja je udomljena u Velikoj Kladuši. Njihov otac Ahmet Ćufurović umro je 2007. Bio je u teškom stanju i pre smrti ga je udomila porodica Omanović iz Velike Kladuše.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu nije službeno obaveštena o slučaju teškog premlaćivanja Rasima Ćufurovića i očekuju zvaničan zahtev kako bi preduzeli daljnje mere za koje su ovlašćeni, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Komentari (2)

djenka

20.10.2017 07:02

@kaktus - A zlotvori pusteni na slobodu! Bravo Hrvatsko, po starom oprobanom receptu!