Ivo Sanader
Profimedia
Ivo Sanader

Profimedia

Ivo Sanader, Foto: Profimedia

Bivšem premijeru i predsedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas će biti izrečene dve presude - za primanje mita od austrijske Hipo banke za vreme rata i za prodaju jeftine struje Diokiju.

Sudija Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić, koja sudi u oba slučaja, prvo je oko 13h presudila da je Ivo Sanader kriv u aferi oko Hipo banke.

PROČITAJTE JOŠ:

Sanader se u društvu svog advokata Čede Prodanovića pojavio na sudu u 12:55 sati. Iako je izricanje presude trebalo da počne tačno u 13h, novinari su u sudnicu pušteni tek oko 13:10.

Optužba za ratno profiterstvo

Sanadera u aferi Hipo terete da je za vreme rata kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju u vrednosti od skoro 485.000 evra od Hipo banke nakon što je ta banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava. Terete ga i da je zbog tog slučaja ratni profiter, a on je tokom suđenja ponavljao da to nije istina.

Za tu je aferu već bio osuđen 2012. godine na 3,5 godina zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 8,5 godina, jer su mu sudili u isto vreme i za aferu Ina-MOL (za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini), za koju je dobio 7,5 godina.

Prvu osuđujuću presudu u slučaju Hipo, koja je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo, Ustavni sud je ukinuo 2014. godine uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili da li je Sanaderu nastupila zastarivanje predmeta kada je optužen, kao i da su povredili pravilo primene blažeg zakona.

Ustavni je sud tada zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.