Oružje
MUP
Oružje

MUP

Foto: MUP

Prošla godina za namensku industriju Bosne i Hercegovine bila je rekordna.

Izvoz je iznosio više od 122 miliona eura, a uglavnom se odnosio na municiju te u znatno manjem iznosu na oružje i delove, kao i eksploziv.

U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije (34 posto) i Egipta (28 posto). Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm, piše Biznisinfo.

Pad izvoza od 8,64 posto

Saopšteno je ovo na sastanku članova Grupacije namenske proizvodnje koji je održan u Sarajevu s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine.

Na sastanku je razmatran i uticaj pandemije na ovu industrijsku granu. Za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske, uticaj na namensku industriju nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu još uvek ne primećuje (pad izvoza - 8,64 posto u odnosu na prvih sedam meseci 2019. godine).

U prvih sedam meseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primećen značajan rast na tržištu Turske, SAD-a i Švajarske, a od novih (top) tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš.

Pročitajte: