pas
Youtube/Printscreen
pas

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

U Srebrenici i Bratuncu pojavilo se besnilo, zarazno oboljenje kod pasa.

"Obaveštavaju se građani sa područija opštine Srebrenice i Bratunca da je na našem područiju došlo do pojave zaraznog oboljenja – besnila. Besnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestuje se upalom mozga i kičmene moždine. Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom besnila koja može ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti, navodi se u saopštenju.

"Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbedno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu a svi psi i mačke mlađi od tri meseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje. Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji, navodi se u saopštenju.

Pored toga što vakcinacijom pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonsku obavezu, dodaje se dalje, samo na taj način štitite sebe, članove svoje porodice, te ljude u zajednici u kojoj živite.

Saveti za uspešnu prevenciju od besnila:

Redovno vakcinišite pse i mačke,
Izbjegavajte kontakt sa nepoznatim životinjama, lutalicama, prepitomim divljim životinjama naročito ako ispoljavaju neobično ponašanje,
Naučite decu da ne diraju nepoznate životinje, posebno lutalice i divlje male glodare
U slučaju ugriza životinje ranu dobro iserite sapunom i vodom, ne koristite alkohol, te odmah idite u ambulantu gde će te dobiti potrebnu antirabičnu i antitetanusnu imunološku profilaksu.