Milo Đukanović
EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

EPA/BORIS PEJOVIC

Milo Đukanović, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Prilično dirigovano, reklo bi se, u crnogorskoj javnosti je gotovo neprimetno prošao inetrvju predsednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića koji je pre dva dana dao Televiziji „Nova BH“, u kojem je govorio o upravo održanim nikšićkim izborima i refleksijama koje bi oni mogli imati i na državnom nivou.

U interpretaciji i citatima iz ovog intevjua, nimalo slučajno, mediji bliski šefu države ali i manjinskoj Vladi Zdravka Krivokapića prećutali su najznačajnije Đukanovićeve poruke, poput najave najskorijeg povratka DPS-a u vlast na državnom nivou i poziva na koalicionu saradnju građanskim opcijama koje su trenutno dio nove parlamentarne većine, piše Barski portal.

„Oni (DF) u meni vide poslednju barijeru da Crna Gora bude opet plijen Velike Srbije. Ostaje naš naum da radimo na širenju svog koalicionog kapaciteta. Mi smo imali za dosadašnje koalicione partnere, male partije koje nikada nisu prelazile tri do četiri posto. Kao male partije sada su češće ispod cenzusa“ – kazao je, pored ostalog Đukanović u pomenutom intervju za TV Nova BH, prenosi Barski portal.

On je govoreći o epilogu izbora u Nikšiću na kojima je pala sa vlasti njegova stranka ustvrdio da je na njima „ogoleli ekstremni nacionalizam doživeo poraz“.

Taj nacionalizam, kako je rekao, koga oličava DF u Crnoj Gori, imao je brutalnu podršku državnih vlasti Srbije i manje više svih medija iz Beograda.

„Pa uprkos tome izgubio je jednu trećinu podrške u samo ovih šest meseci od parlamentarnih izbora“ – rekao je Đukanović.

On je optužio DF da sprema scenario devedesetih.

„Tada je Karadžić vapio za pomoću Beograda jer su Srbi bili navodno ugroženi u Bosni i Hercegovini. Beograd je priskočio u pomoć. Nastavak znamo. Nastavak je bio u Hagu, sa svim strahotama pre Haga u samoj BiH. Danas, već godinu – dve dana, Karadžićevi sledbenici na čelu sa vojvodom Mandićem, isto Srbe proglašavaju ugroženim u Crnoj Gori, i Beograd priskače u pomoć. Po istom receptu, dakle rušeći suverenitet susedne države, na isti način na koji su rušili suverenitet BiH devedesetih. Da li će to zakonomerno rezultirati ratom, ja se iskreno nadam da ne“ – kazao je šef države i DPS-a.

Najavljujući veoma skori povratak u državnu vlast svoje partije, Đukanović je podvukao i da je siguran da će se uz DPS naći i neke partije koje danas čine vladajuću koaliciju „a suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku i multietničku državu i buduću članicu Evropske Unije“.

Na pitanje voditelja da li misli na Demokrate, Đukanović je odgovorio – ima ih više.

Na pitanje da li strahuje da će zbog kriminala završiti u zatvoru, uz podsećanje na skandiranje građana iz, kako je voditelj rekao, prosrpskih partija nakon izbora u Nikšiću, koji su uzvikivali „Milo lopove“, Đukanović je odgovorio: – Ni slučajno. To su gluposti.

Đukanović je potcrtao i kako parolu „Milo lopove“ skandiraju velikosrpski nacionalisti koje je već opisao – DF.

„I rekao sam ranije već – u pravu su! Ja sam im ukrao iluziju da će Crna Gora biti u sastavu Velike Srbije. Bez Crne Gore nema ni Velike Srbije. Tu se otprilike završava njihova iluzija i njihova nerealna politička projekcija. Otuda njihov žal i njihov pokušaj da meni politički naude“ – kazao je Đukanović.

PROČITAJTE JOŠ: