Ustaše, Za dom spremni
Printskrin/Youtube
Ustaše, Za dom spremni

Printskrin/Youtube

Ustaše, Za dom spremni , Foto: Printskrin/Youtube

PROČITAJTE JOŠ:

 

Pupovac je u poruci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo da je "srpska vojska uz ogromne žrtve, vojničke i civilne, izvojevala jednu od najvećih pobeda tog rata".

On je podsetio da je nakon Prvog svetskog rata stvorena Jugoslavija.

Brojni hrvatski desničarski portali i mediji, po običaju, uopšte ne pominju srpske žrtve u Velikom ratu, već žale za domobranima koji su stradali na Drini od Vojske Kraljevine Srbije, braneći Austrougarsku monarhiju.

Milorad Pupovac

Profimedia

Milorad Pupovac, Foto: Profimedia

Izraz "pobeda" neki portali stavljaju pod navodnike i žale se da je, kako tvrde, 137.000 hrvatskih domobrana i 109.000 civila stradalo u tom ratu.

Oni priznaju da civile nije ubila srpska vojska, već španski grip, a da su domobrani ginuli uz Drinu, ali i na ratištima od Galicije do Soče.

Hrvatskim desničarima naročito smeta činjenica što je "najviše hrvatskih domobrana izginulo na ratištu u Srbiji", čuvajući na Drini granicu Austrougarske monarhije.

Oni ne pominju da je Austrougarska bila agresor i da je napala Srbiju 1914. godine, niti da je Srbija u tom ratu izgubila 28 odsto populacije.

Desničarski portali u Hrvatskoj posebno zameraju Srbiji što je stvorena Jugoslavija, koju nazivaju "tamnicom hrvatskog naroda".

Istorijska je činjenica da nikakva hrvatska država ili autonomija nije postojala 1914. godine, a današnji delovi Hrvatske bili su vekovima u sastavu Austrije i Italije.

Tek su u Jugoslaviji - "tamnici naroda", kako je zovu hrvatski desničari, Hrvati dobili Banovinu Hrvatsku, koju im je omogućila srpska dinastija Karađorđević.

Komentari (1)

jura

13.11.2018 19:50

a zbog čega je počeo taj rat??