PREOKRET U SLUČAJU OTMICE Baba je kidnapovala unuku, a sada su komšije otkrile detalje užasne porodične drame

Baka je ceo radni vijek provela na dizalici u Nemačkoj, crnčila je od jutra do mraka kako bi porodici osigurala pristojan život. Onda je njen sin počeo da se drogira, a sada i njegova 19-godišnja kći.

Hrvatska policija
Hrvatska policija, Foto: screenshoot/Twitter

Ko je 71-godišnja baka koja je organizovala otmicu vlastite 19-godišnje unuke kako bi je zastrašila i privolela da se vrati kući? To je bila glavna tema razgovora u utorak prepodne na sinjskoj Pijaci i u kafićima. Znatiželju je posebno zagolicao podatak da je baka preduzetnica i da živi u naselju u blizini Sinja.

Reč je o ženi koja je ceo život uložila u porodicu, a pod stare je dane, kažu, dočekala da se ista nađe na sranputici, počne se raspadati u živom blatu zavisnosti, pišu hrvatski mediji.

Loše društvo

- Bio je to očajnički potez moje tete. Nije ona nikakva preduzetnica, nego nemačka penzionerka. U Nemačkoj je radni vek provela na dizalici, a bila je tako uspešna da je dogurala do šefice svih dizaličara u velikom preduzeću. Ceo je život crnčila od jutra do sutra, sve da bi osigurala boljitak porodici. Sve je išlo dobro i lepo, a onda je počelo urušavanje. Njen sin, inženjer, postao je zavisnik, a njegovim putem krenula je i danas 19-godišnja unuka. Sin joj je nedavno došao u kuću. Čini mi se da je stigao s lečenja. Ne znam detalje jer se teta zatvorila u sebe i nema gotovo ni sa kim kontakt. Kada je unuka napustila kuću, teta je postala potpuno dezorijentirana.

Nije u stanju racionalno da razmišlja ni da razgovara. Naravno da sam protiv svakog postupka koji podrazumijeva nezakonito lišavanje slobode bilo koje osobe, ali poznajući stanje u kojem se teta našla, pokušavam da je razumem - ispričao je Dujo, bakin bliski rođak, sin njene sestre. Bakina unuka, jedno od troje dece njenog sina, još kao dete je birala loše društvo u Nemačkoj. Zbog toga je tamo i prekinula školovanje pa je 8. razred osnovne škole pohađala u Sinju. Malo je živela u Nemačkoj, a malo na selu kod bake.

Bila je poput magneta za osobe sklone devijantnom ponašanju, naročito narkomanima, jer je, po pravilu, imala novca. U jednom sinjskom kafiću kratko je radila kao konobarica. Bakin brat ugledni je preduzetnik u Nemačkoj sa gradilištima po svetu. Ipak, njen sin je krenuo putem droge. Uživanju opijata podredio je sve, posao, širu i užu porodicu. Postao je loš primer vlastitoj deci. Ćerka je krenula njegovim putem. Baka je, kažu, sve pokušavala da odvrati unuku od takva načina života. U svojoj nemoći izabrala je i neprimeren način. Evo što su o svemu u utorak ispričali u Sinju.

- Ovo gledam kao deo aktualnih krnjevalskih svečanosti. Baka nije slučajno iz Sinja jer smo mi naš grad proglasili evropskom prestolnicom nekulture 2020. godine - kaže Ivan Milošević Saki iz Krnjevalske udruge Sinj. - Dele nas raznorazni znaci, zvezda, krst, polumesec, pa zašto ne bi bake i unuke? Javno postavljam pitanje kakvi su to roditelji koji nisu u stanju hraniti svoju djecu najmanje do 50. godine. Zato svaka čast baki. Naravno da je odlučila dozvati pameti svoju unuku, vratiti je na korito ćaći i materi. Njeno je samo da jede i pije, danju leži, a noću izlazi gde poželi i s kim hoće - kaže Dino Gulam.

Devijacije

- Ja spadam u konzervativne ljude i podržavam nameru bake, makar je njen postupak problematičan. Ovo gledam kao raspad tradicionalne porodice u kojoj se znalo ko je glava, a ko sluša. Danas 15-godišnjaci drže da su pametniji od očeva i dedova. Dete od četiri godine hoće da ima mobilni. Ako ga krivo pogledaš, vlastito dete, eto ti na vratu ne znam sve koga. Zato imamo sve problematičniju mladost i sve više devijacija - kaže Ivan Putnik.

- Najvažniji odgoj dobija se u porodici. Da bi decu valjano gajio, moraš im biti primjer. Kad je roditelj neredan, deca ga ne slušaju, krenu stranputicom. Stara je narodna da kruška pada ispod kruške. I uz najveće napore u primernim porodicama dogode se problemi - kaže Ante Delija.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi