Crnogorac
Alo!
Crnogorac, Foto: Alo!

Uzimanje droga je u tolikoj meri štetno po zdravlje čoveka, čiji mozak i organizam evolucijom nisu pripremljeni za stalno izlaganje njihovom dejstvu, pa su u društvu droge i neprihvaćene upravo zbog toga što ugrožavaju razvoj i sam život čoveka koji ih uzima, a loše utiču i na njegovu porodicu, posao i društvo u celini. Ali i pored toga mnogi mladi probaju droge, danas daleko više i lakše nego ranijih decenija, najčešće navodeći radoznalost i uticaj vršnjaka kao primarni razlog za to.

Pročitajte još:

Da mladi uzimaju drogu više nikoga ne čudi, ali jedan Crnogorac je rešio da svojoj babi da da proba kokain, a pritom je sve snimao mobilnim telefonom!

- Đe ima ovo? Evo šmrče baba! Malo mu ga daj, to mačko - uzvikivao je dok je starija žena "šmrkala" drogu sa vodokotlića u kupatilu.

Preporučujemo i ovo:

Sve vreme se histerično smejao, a ono što posebno upada u oči je način na koji je baba konzumirala drogu: ležerno, kao da to radi svaki dan.

Naučnici smatraju da su zavisnici osobe koje su nezrele, impulsivne, koje nemaju razvijene tehnike za rešavanje problema i ne osećaju se dovoljno sigurno u sebe.

Često se priklanjaju onima koji se ne uklapaju u uobičajena pravila ponašanja u društvu. Ovakve osobe su osetljive, povodljive i zavise od tuđeg mišljenja, tj. podložne su uticajima drugih.

Smatra se da su mladi koji imaju problema u sazrevanju i pokazuju odredjene poremećaje u ponašanju (loši odnosi sa porodicom, vršnjacima, profesorima, neuspeh u školi, bežanje od kuće i sl.) u povećanom riziku da probaju droge.