Autobusi za Nemačku krcati, uplakane majke ispraćaju decu i proklinju život

Index.hr/M.Ž. | vesti 2018-08-30 18:55:37 2018-08-30 18:55:37

Masovno iseljavanje traje već

Masanori Josida

Hrvatska umire. Ove godine zatvara se šest škola, a u njih 117 nije upisan nijedan jedini novi učenik. Masovno iseljavanje pogotovo iz Slavonije traje već pet godina, a iz Hrvatske i dalje odlaze autobusi puni onih koji idu trbuhom za kruhom.

Portal "Index.hr" prenosi atmosferu sa zagrebačke autobuske stanice. Tamo su zatekli već standarni, ali i dalje tužan prizor - uplakane majke. Ovog puta dve. Jedna je plakala za svojim 18-godišnjim sinom koji odlazi u Nemačku, a druga se pak opraštala od porodice i vraćala u Minhen, gde radi poslednjih osam meseci.

Ada iz Sesveta zajedno je s mlađim sinom došla da isprati starijeg koji ima 18 godina i tek je završio srednju školu. Odlazi u Minhen gde ga čeka posao.

"Imamo porodicu u Nemačkoj i oni su sinu našli posao pa ide da vidi, da odradi probni rok. Završio je srednju školu za automehaničara, a u Nemačkoj će raditi u autolimarskoj radionici. Odlazi jer ovde nema posla, evo ja sam već godinama bez posla. Ako se on snađe, videćemo pa možda svi odselimo, suprug još premišlja bi li ostao ovde ili takođe otišao u Nemačku jer, gledajte, u Hrvatskoj sad nije bajno, a biće još gore", rekla je Ada.

Druga gospođa je na pitanje da li i ona odlazi u Nemačku da radi, samo briznula u plač.

"Oprostite, teško mi je. Da, vraćam se iz poseta svojoj porodici. U Nemačku sam se odselila u januaru."

Otkrila je da već osam meseci radi u jednom restoranu u Minhenu kao kuvarica. U Osijeku je radila u prodavnici, s platom koju je primala ona, suprug i dvoje dece jedva su preživljavali.

Pročitajte još:

 

Expand player
Pogledajte više