ŽIVELA 30 GODINA NA TOM MESTU Anicu isterali iz stana u centru grada! Novi vlasnik zgrade joj obećao drugi, a nekoliko dana kasnije srela se OČI U OČI SA PAKLOM!

Anica Vincelj bila je poslednja stanarka zgrade u kojoj se nalazi bioskop Grič. Od novog vlasnika traži samo da uđe i pokupi svoje stvari

Zagreb
Zagreb, Foto: Google street view

Anica Vincelj (67) živela je dugi niz godina u samom centru Zagreba bez struje, plina i vode. Stanovala je u Jurišićevoj 6, iznad poznatog bioskopa  Grič, i u nehumanim uslovima skoro tri decenije čekala da se razreši pitanje vlasnika zgrade. Rešenje je došlo 9. januara kada su je na ulaznim vratima dvorišta dočekali lanci i katanac. Naime, zgradu je u avgustu prošle godine kupila fabrika Odo Vicus d.o.o. iz Samobora i oni su je bez njena znanja deložirali iz stana.

 

- Na leto mi je došao novi vlasnik po imenu Robert i rekao da je kupio zgradu te da će mi pronaći zamenski stan. A onda me dočekao katanac na vratima i nisam više mogla izaći iz dvorišta. Zvala sam Roberta koji je ponudio da će me odvesti na Kustošiju u drugi stan. Čim sam izašla iz automobila, dočekao me neki stariji muškarac s kojim je trebalo da živim, no ja sam to odbila. Onda mi je Robert rekao neka se sama snađem - tvrdi Anica Vincelj.

Stan
Stan, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iz stana je uspela da uzme samo nekoliko stvari i pripremila se za život na ulici, no u pomoć su joj uskočili prijatelji. Pronašli su joj stan za iznajmljivanje, no ističe kako joj novi vlasnik i dalje ne dopušta da uzme ostatak predmeta iz starog stana.

 

Njena je priča zapravo klasičan primer prebacivanja odgovornosti i sporenja oko vlasništva u kojoj je ova penzionerka kolateralna žrtva. Naime, Anica Vincelj je pre 90-ih radila kao spremačica u Jugoslovenskoj narodnoj armiji te je od njih dobila pravo na smeštaj u Jurišićevoj 6. Posle je zgrada prešla u vlasništvo Ministarstva obrane, a Vincelj se, zajedno s još stotinjak stanara, stavila na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Kako nisu dobili službeno rešenje, gotovo svi stanari su napustili zgradu. Osim Vincelj. Ona je ostala.

- Potpisala sam ugovor o najmu, a stan sam plaćala 5.000 dinara. To rešenje nije niko opovrgnuo i niko me nije ništa pitao po pitanju stanovanja, iako sam bila spremna i dalje da plaćam kiriju kako bih ostala u stanu. Htela sam da me MORH i zaposli, ali oni su to odbili. Na kraju sam ih sudskim putem natjerala da me uzmu na posao - kaže Vincelj.

 

Nakon rata su institucije zaboravile na usamljenu stanarku te su se bavile rešavanjem pitanja vlasništva zgrade. Naime, MORH je zgradu dao na upravljanje Hrvatskom katoličkom zboru “Mi” i oni su prostor nameravali da koriste kao dom za studente poginulih hrvatskih branitelja i one slabijeg imovinskog stanja. Anica Vincelj je sve vreme bila u zgradi te, prema njenim rečima, plaćala režije, ali nakon što je zgrada 2010. godine krenula u povrat starim privatnim vlasnicima, počeli su i prvi problemi. Isključili su joj struju i vodu te ju ostavili da se sama snalazi.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi