Angela Merkel i Andrej Plenković
Tanjug/Ap
Angela Merkel i Andrej Plenković

Tanjug/Ap

Angela Merkel i Andrej Plenković, Foto: Tanjug/Ap

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Zagreb, a na Markovom trgu ju je dočekao premijer Andrej Plenković.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Berlin „načelno podržava“ evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali da „pritom treba uzeti u obzir da kriterijumi moraju biti ispunjeni“.

VANREDNO STANJE U HRVATSKOJ PRESTONICI Angela Merkel iznenada sletela u Zagreb, a ovo je pravi razlog njene posete

„Evropsku perspektivu Zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem“, rekla je Merkelova u Zagrebu posle susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, prenose hrvatski mediji.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

 

 

Nemačka predsedava Evropskom unijom nakon Hrvatske, koja tu funkciju preuzima u prvom polugodištu iduće godine, te je kao jedan od svojih prioriteta odredila jačanje evropske perspektive jugoistoka Evrope, navodi „Hina“.

Plenković je u tom kontekstu podsetio na sastanak čelnika EU i Zapadnog Balkana, koji će se iduće godine održati u Zagrebu na temu proširenja.

Merkelova je rekla i da je izvesno da će se Hrvatska tokom mandata nove Evropske komisije pridružiti šengenskom prostoru i evrozoni.

„Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Nemačka tu želi da bude partner“, kazala je ona.

Merkelova je u Zagreb doputovala kako bi dala podršku pred evropske izbore. U Zagrebu je i kandidat EPP-a za čelnika EK Manfred Veber i kasnije će se s njim obratiti na predizbornom skupu HDŽ, koji će se održati u zagrebačkoj Ciboni.