Mitropolit Amfilohije
Dejan Briza
Mitropolit Amfilohije

Dejan Briza

Mitropolit Amfilohije, Foto: Dejan Briza

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva (SPC) i veliki broj građana Crne Gore, smatrajući da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

"O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima delujemo na to bezakonje i da se ono promeni - to je u redu", rekao je Amfilohije u intervjuu za "Večernje novosti".

On je, međutim, istakao da je "ista stvar" voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da "oni stave pod znak pitanja to bezakonje".

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.

"Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja", rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore" i istakao da je "Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija", i da je Mitropolija nazamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve".

Komentari (1)

keja

24.01.2020 12:01

Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali “postojeću imovinu” niti “legitimno očekivanje” za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtjevali. Sud u Strazburu je zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore. Iz ove odluke Evropskog suda