Dodik i Vučić
Printscreen/Pink
Dodik i Vučić

Printscreen/Pink

Dodik i Vučić, Foto: Printscreen/Pink

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson kaže da je Dodiku ukazao na potencijalne posledice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma.

Neslon je kao te posledice naveo udar na ekonomiju, nove sankcije i posebno, odlazak mladih iz Republike Srpske. On je, kako navodi, u sredu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

- Preneo sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posledicama. Te posledice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije - rekao je Nelson u intervjuu za BHT1.

Nelson je naveo da politika SAD u BiH podrazumeva određene izmene Ustava BiH zasnovanog na Dejtonskom sporazumu. Za dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a biće i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema evroatlantskim integracijama.

- Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rešavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno - rekao je Nelson, preneo je Tanjug.

Komentari (4)

RW927P

21.02.2020 12:54

Nisi ti niti Amerika koji će menjati išta u Republici Srpskoj! Ako treba nešto da se modifikuje onda će to biti mi.

Katolicke vrednote

21.02.2020 13:14

Balkanu trebaju katolicke vrednote i ne ovi zlotvorni kolonianisti.

sara

21.02.2020 13:15

Pitala bih tog ambasadora zašto Dejton ne važi za Kosovo, gde jasno se kaže da je kosovo Srpska teritorija, ili Dejton koristite kako vam se ćefne, od slučaja do slučaja!!!.

DJovan

21.02.2020 21:26

Људи моји ја не знам дали ми знамо да са Америком владају нацистички гангстери, а ми знамо шта им је циљ.