"Opustošićemo vam zemlju"

Alo.rs/D.N. | vesti 2020-02-21 11:55:17 2020-02-21 11:55:17

Vest da je američki ambasador pretio srpskom članu Predsedništva BiH odjeknula je u regionu, a ubrzo se oglasio i sam poslanik SAD, otkrivajući šta je to zapravo rekao Miloradu Dodiku.

Printscreen/Pink

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson kaže da je Dodiku ukazao na potencijalne posledice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma.

Neslon je kao te posledice naveo udar na ekonomiju, nove sankcije i posebno, odlazak mladih iz Republike Srpske. On je, kako navodi, u sredu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

- Preneo sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posledicama. Te posledice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije - rekao je Nelson u intervjuu za BHT1.

Nelson je naveo da politika SAD u BiH podrazumeva određene izmene Ustava BiH zasnovanog na Dejtonskom sporazumu. Za dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a biće i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema evroatlantskim integracijama.

- Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rešavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno - rekao je Nelson, preneo je Tanjug.

Expand player
Pogledajte više