Džudi Rajzing Rajnke
Printscreen
Džudi Rajzing Rajnke

Printscreen

Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Printscreen

Podstičemo mandatara Zdravka Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi, posebno na osetljivim položajima u bezbednosnom sektoru, imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u, saopštila je ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu za Dan istakla da su unapređenje vladavine prava i suprotstavljanje organizovanom kriminalu bili i ostali ključni izazov i najvažniji zadaci Crne Gore u izgradnji njene sigurne evroatlantske budućnosti.

"Nedostatak napretka u ovoj oblasti pokazao se glavnom preprekom ka članstvu u EU. Naša su očekivanja od nove vlade ista kao i očekivanja građana sprovođenje konkretnih reformi, kako bi se suzbila korupcija", rekla je Rajzing Rajnke.

Čvrsto, kaže, veruje da će "inkluzivna, tolerantna Crna Gora, u potpunosti integrisana u zapadne institucije, dovesti do većeg prosperiteta i svetlije budućnosti svih građana Crne Gore".

"Ta vizija je u skladu i sa željama građana Crne Gore od kojih velika većina želi da njihova zemlja zauzme dostojno mesto uz slobodne i demokratske države Evrope", kazala je ona.

SAD, kao država saveznica Crne Gore u NATO-u, kako je rekla, imaju jasan stav po pitanju bezbednosnog sektora, kao najosjetljivijeg za novu vladu, ali i za NATO.

"Podstičemo mandatara Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi posebno na osetljivim položajima u bezbednosnom sektoru imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u.

Biti član NATO-a podrazumijeva konkretne akcije koje doprinose jačanju kolektivne bezbednosti saveza, od ispunjavanja ciljeva koji se odnose na troškove za potrebe odbrane, do održavanja vojnih vežbi radi poboljšanja vojne gotovosti, i Sjedinjene Države će s ponosom podržati novu crnogorsku vladu sastavljenu od pojedinaca posvećenih tim ciljevima", kazala je ona.

Mirni prenos vlasti, te saradnja širom političkog spektra i robusna rasprava o politici obeležja su, kaže ona, razvijenih demokratija.

"Pohvaljujem DPS za podršku mirnoj demokratskoj tranziciji i u potpunosti očekujem da odlazeća vlada pomogne novoj vladi tokom ovog perioda. Istovremeno, dužnost nove vlade je da teži produktivnoj saradnji s manjinom u parlamentu, kao i sa predsjednikom i lokalnim liderima iz različitih političkih stranaka. Takođe, pozivam DPS da igra konstruktivnu ulogu u opoziciji. To je u najboljem interesu Crne Gore i crnogorskih građana", kazala je ambasadorka.

Pročitajte još: