ISPOVEST SVATA SA KORONA SVADBE: "Prijatelji mi traže da kažem da ih nisam tamo video"

"Zbog vlastite komocije ugrozili bi zdravlje drugih", kaže ovaj Slavonac

korona virus
korona virus, Foto: EPA

Na savesno ponašanje i odgovornost, kako prema sebi, tako i prema drugima, pozvali su u subotu na konferenciji za medije članovi Štaba civilne zaštite Brodsko-posavske županije i stručnjaci na čijim je leđima već nedeljama teret borbe s epidemijom.

Upozorili su, pritom, kako im lažni iskazi o kontaktima onemogućavaju praćenje puta virusa i detektovanje svih koji bi njime mogli biti inficirani, a samim time ga i prenositi dalje. Činjenica da, prvi put od proglašenja vanrednog stanja borbe protiv virusa COVID-19, virus "slobodno kola" populacijom županije, dovoljno govori o tomu da stvari pomalo izmiču ljudskoj kontroli.

Naime, njima se samoinicijativno javio Brođanin - jedan od gostiju svadbene svečanosti održane izvan Brodsko-posavske županije, a koja je rezultirala velikim brojem obolelih širom Hrvatske.

- U samoizolaciji sam i čekam rezultate testiranja. Bilo bi zanimljivo da problematizirate pritisak koji se vrši na ljude koji su potencijalno zaraženi koronavirusom, a dolazi, najčešće, upravo od prijatelja i poznanika. Poslednjih dana, naime, malo ko me zove kako bi mi pružio podršku ili pitao kako sam, većina mi šalje poruke tipa 'nismo bili zajedno', 'nisi me video', kako ih ne bi naveo kao osobe s kojima sam ostvario bliske kontakte nakon povratka iz svatova.

Venčanje, svadba, mladenci, mlada, mladoženja, dekoracija

To je uistinu tužno i krajnje neodgovorno. Zbog vlastite komocije neko je spreman ugroziti zdravlje drugih. Nemam nikakve simptome pa se nadam negativnom nalazu, ali ovaj period svakako će mi ostati u pamćenju po lošem zbog takvog tuđeg ponašanja - rekao je Brođanin koji je želeo ostati anoniman, naglasivši kako nije usamljen u takvom tretmanu bližnjih jer i desetero drugih ljudi koje poznaje, a kojima je zbog istog događaja određena samoizolacija, prolaze isto. Kako je sam potvrdio - "zovu nas i mole da ih ne navodimo kao kontakte", piše SBplus.hr.

Očigledno, na savesti onih koji epidemiološkoj službi osiguravaju takve lične podatke, ostaje da - ispred dobrih odnosa s prijateljima, poznanicima, radnim kolegama - stave svoju moralnu dužnost i ličnu odgovornost za pružanje preciznih i tačnih podataka o ostvarenim bliskim kontaktima. U suprotnom, sav trud zdravstvenih radnika i stručnjaka pada u vodu, a koronavirusu su izloženi i oni koji ga, možda, neće uspeti "prehodati" kao mlađi deo populacije, prenosi Jutarnji.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi