Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

To potvrđuje i juče objavljeni izveštaj Centralne banke Crne Gore o preduzećima čiji se računi nalaze pod blokadom. Partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića punih 368 dana je pod blokadom budvanske Opštine koja potražuje dugovanje na ime poreza na nepokretnost od 111.887, 83 evra.

Opština Budva nalazi se trenutno u jednoj od najnezavidnijih finansijskih situacija u novijoj istoriji, jer joj je država, odnosno Ministarstvo finansija, blokiralo sve račune da ne može koristiti novaca sa njih. Naime, Privredni sud na na zahtev resora Darka Radunovića donio je privremenu meru zabrane raspolaganja novcem sa bankovnih računa Opštini na iznos od 29,3 miliona evra, koliko iznosi garancija koju je uoči Nove godine aktivirala nemačko-austrijska kompanija WTE/ EVN, čime je iz državnog budžeta isplaćena milionska svota kojom je Crna Gora garantovala za kredit za gradnju postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Lasta

Promo

Lasta, Foto: Promo

S druge strane, Opština je praktično nemoćna da od brojnih, a ima ih na desetine kompanija, naplati poreski dug na ime poreza na nepokretnost. Među dužnicima godinama unazad je i Đukanovićeva firma, koja duguje na ime poreza na nepokretnost, a koja nije izmirila porez za zemljišni kompleks od dva hektara koji poseduje u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu.

Uprava lokalnih javnih Opštine Budva je prošle godine od Centralne banke zatražila blokade računa više od 40 kompanija, među kojima i “Global Montenegro“ koje nisu platile porez na nepokretnost. Spisak je Centralnoj banci dostavljen sa novim dužnicima i pre par mjeseci sa oko 50 kompanija, takođe dužnika. Imajući u vidu da je punjenje opštinske kase desetkovano, pa su milionske rezerve jedne od najbogatijih opština presahle, a svaka naplata duga je dobrodošla.

Budva Crna Gora

Shutterstock

Budva Crna Gora, Foto: Shutterstock

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. Đukanović u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke

Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premešten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine “osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu “Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 evra u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu “Global Montenegra“.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 evra, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Reč je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila.

Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto - građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Global Montenegro, kako piše u poslednjem u finansijskom iskazu dostavljenom sredinom aprila Poreskoj upravi Crne Gore, prošlu godinu je završio sa minusom od 96.520 evra. Time se ukupni gubitak firme nagomilao na 4.010.379 evra.

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247 hiljada evra, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253 hiljade, a godinu pre toga minus joj je bio 67 hiljada evra.

Vrednost imovine firme iznosi 3,9 miliona evra. Dugoročni krediti su 5,4 miliona evra.