Crna Gora, Milo Đukanović, izbori
Tanjug/AP
Crna Gora, Milo Đukanović, izbori

Tanjug/AP

Crna Gora, Milo Đukanović, izbori, Foto: Tanjug/AP

Kao i prethodnih decenija kada je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović partiju profilisao u pravcu aktuelnih političkih trendova, i predstojeći vanredni kongres odložen za kraj januara naredne godine, trebalo bi da donese strukturne i kadrovske promene u DPS-u.

One su donekle najavljene nakon sednice Predsedništva u ponedeljak, navodima da su razmatrana "brojna rešenja koja se tiču određenih strukturnih i kadrovskih promena, o kojima će javnost biti obaviještena u narednom periodu". Šta to tačno znači nije objavljeno.

Izvori su rekli da u DPS-u, koji sada prvi put funkcioniše kao opozicija, postoje različiti stavovi oko toga u kom pravcu ona treba da se kreće i ko treba da ostane u njenoom vrhu. Kristališu se dva pravca kojima bi partija mogla da krene, a što će, kako se navodi, zavisiti od toga ko će predvoditi partiju u narednom periodu.

Deo funkcionera zastupa ideju da DPS treba da se pozicionira kao partija levog centra i građanska partija, što i jeste deklarativno. Druga struja se zalaže da se partija pomeri desno, što je suštinski situacija poslednjih meseci, kada je bila izražena tvrda nacionalisticka retorika.

Duško Marković

AP

Duško Marković, Foto: AP

Predsednik Odbora glavnog grada DPS-a Časlav Vešović rekao je ranije medijima da bi Đukanović "zbog novih izazova, trebalo da ostane na čelu te partije". On je objasnio da je to stav podgoričkog Odbora i njegov lični. Dodao je i da je, kako je objasnio, naglašena potreba da u najvišim partijskim strukturama treba stvarati prostor za još veću afirmaciju predstavnika novih generacija koji imaju neupitnu političku reputaciju.

Stvari još nisu izvesne, o njima se promišlja i to je i jedan od razloga zbog koga je, sem epidemije, odoložen vanredni kongres koji je bio planiran za naredni mesec. Formirani su partijski timovi koji traže rešenja.

Za sada informacije ukazuju da bi sve moglo biti samo kozmetička promena jer je dugogodišnji kadar partije Milutin Simović izabran da preuzme Opštinu Nikšić gdje je DPS po podršci iza dosadašnje opozicije na državnom nivou. DPS je nasednik Saveza komunista Crne Gore, a ime je promenio na prvom kongresu - 1991. Na čelu partije je gotovo celo vreme Đukanović. Drugi kongres DPS-a je održan 1994. godine, pod motom afirmacije demokratije i očuvanja građanskog mira, treći 1998. kada su istaknuta opredjeljenja "za bolji život, kao prvi i najvažniji zadatak svih institucija koje upravljaju državom". Usvojen je i novi Statut, DPS je reorganizovana po ugledu na moderne evropske partije.

Na četvrtom kongresu - 2001. godine došlo je do korenite izmene programa DPS, a "demokratska, međunarodno priznata i nezavisna Crna Gora postala je osnovno strateško opredeljenje partijskog programa".

Na petom kongresu partije 2007. godine definisani su novi strateški nacionalni i državni ciljevi - članstvo u NATO i EU.

Šesti kongres DPS-a održan je 2011. godine, a fokus je bio na mjerama za jačanje ekonomije, više radnih mesta...

Svetozar Marović

E-Stock/Petar Jovanović

Svetozar Marović, Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Za potpredsednike partije su reizabrani Filip Vujanović, Željko Šturanović i Svetozar Marović, a na tu funkciju je izabran i Igor Lukšić.

Na sedmom kongresu 2015. godine pod sloganom "Novi uspjesi na evropskom putu" prvi put se uvodi funkcija zamenika predsednika a brišu potpredsjednici. U vrh partije ulazi Duško Marković, dok Vujanović, Marović i Lukšić odlaze u prošlost. Marović je ubrzo uhapšen.

Na osmom kongresu novembra 2019. DPS je najavio da će mu, pored nastavka evroatlanskih integracija i stvaranja uslova za bolji život građana, primarni interes biti snaženje crnogorskog identiteta i obnova crnogorske crkve.

Partija je u februaru ove godine izabrala novo Predsedništvo, koje pored Đukanovića i Markovića, čine ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, poslanik Petar Ivanović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, poslanica Aleksandra Vuković, potpredsednik Vlade Milutin Simović, ministar odbrane Predrag Bošković, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, predsednik Odbora direktora "Monteputa" Aleksandar Žurić, tadašnji šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević, predsednik Privredne komore Vlastimir Golubović i Halil Duković.

Zenović: Izmicanje vlasti zahtijeva radikalnu promjenu

- Ideologija je koheziona sila jedne partije. To nam govori da će gubitak vlasti za DPS ujedno biti i test njegove ideološke snage i usmerenosti. Sve ukazuje da će DPS u budućnosti, uprkos svojoj izvornoj i nominalnoj profilaciji, nastaviti ka desnom centru, jer će to polje na spektru ostati upražnjeno - smatra politikolog i profesor Predrag Zenović.

Dodaje da predstojeći period traži partije umerenih orijentacija, centra, okrenute pomirenju, međunacionalnom razumevanju i toleranciji: "Biračko tijelo Crne Gore danas nije sklono ekstremnoj političkoj desnici. Pomirenje je, po mom sudu, riječ ove decenije pred nama i istovremeno test odgovornosti za političke aktere".

- DPS je pokazao u svojoj istoriji moć ideološke transformacije (1997), nužne emancipacije, prilagođavanja i kadrovskog podmlađivanja, što bi i sad bilo vrlo ljekovito, ako ne i nužno, za njegovu budućnost. Međutim, izmicanje vlasti u jednom klijentelističkom sistemu (“jedan zaposleni, četiri glasa”) nakon tri decenije, u ovoj prema vlasti podaničkoj političkoj kulturi, zahtijevaće radikalniju unutrašnju promjenu i jasno unutarpartijsko ograđivanje od ljudi, praksi i ideja koje, i spolja i iznutra, postaju neprihvatljive za demokratski razvoj i evropske integracije Crne Gore i prijete da ovu partiju pošalju u prošlost - kaže sagovornik za medije.

On očekuje, kako je naveo, da DPS bude konstruktivna i odgovorna opozicija, da ne blokira rad parlamenta i da dâ svoj doprinos jačanju ove institucije i njene uloge u političkom sistemu.

- Kritikom Vlade, čak i jednom formom stvaranja "vlade u senci" DPS bi bio u prilici da nudi konkurentna, alternativna politička rešenja za izazove pred kojim se danas nalazi Crna Gora i tako se suprotstavi potpunoj političkoj marginalizaciji - naveo je.

PROČITAJTE JOŠ: