Za kampanju mu prvo uplaćivali radnici "Čistoće", a sada vatrogasci "doniraju" po 1.500 evra!

Alo.rs/Sputnjik/N.A. | vesti 2020-08-13 09:49:23 2020-08-13 09:49:23

Istraživački centar NVO MANS iz Crne Gore došao je do novih podataka koji produbljuju sumnju da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) koristi uspostavljenu šemu za ubacivanje gotovine u svoje zvanične finansije i to kroz navodne donacije fizičkih lica

Ilustracija

Goran Radulović, komandir vatrogasne službe, potvrdio je za MANS da je "kao član i aktivista DPS-a od osnivanja donirao 1.500 evra DPS-u za potrebe kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine." U imovinskom kartonu Radulovića se navodi da je njegova plata prošle godine iznosila 1.200 eura, dok je u januaru ove godine primio 1.530 eura.

Prema podacima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, vatrogasci imaju prosečnu mesečnu zaradu od 550 eura, što nije predstavljalo prepreku da danilovgradski doniraju i iznose od 1.000 do 1.500 eura.

Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene su istog dana, 7. jula ove godine, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016. godine.

Kako iz MANS-a navode, dodatnu sumnju da se radi o organizovanoj šemi za ubacivanje novca nepoznatog porekla u izbornu kampanju DPS-a izaziva i činjenica da su i članovi opštinskih odbora iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice i Šavnika svoje priloge uplaćivali određenim danima, a neretko i u iznosima koji su premašivali njihove mesečne zarade.

Tako je pet članova bjelopoljskog opštinskog odbora DPS-a, uključujući i predsednika te opštine Petra Smolovića i predsednika Skupštine Opštine Abaza Dizdarevića, uplatilo ukupno 4.500 evra. Osim njih, iz Bijelog Polja su donacije partiji uplatili i Emin i Hajro Kajević, i to ukupno 3.500 eura. Sve donacije od članova i aktivista iz Bijelog Polja uplaćene su istog dana, 17. jula 2020. godine.

Dan ranije, kampanju je podržalo i šest članova beranskog odbora DPS-a, i to u ukupnom iznosu od 2.480 eura. Partiju je podržao i petnjički odbor, odakle je 16. jula stiglo pet priloga - i to u ukupnom iznosu od 1.400 eura.

DPS finansira kampanju iz fondova nepoznatog porekla

Istraživački centar MANS-a ovim je otkrio još jedan primer organizovane šeme za ubacivanje gotovine u tokove aktuelne izborne kampanje, dok državni organi i to prevashodno tužilaštvo i dalje ostaju nemi na očigledan primer pranja novca pod okriljem izbora. Nakon što je otkriveno da su kampanju za prošle parlamentarne izbore navodno finansirali Romi s Vrela Ribničkih, socijalni slučajevi iz Berana, radnici podgoričke "Čistoće" i "Vodovoda", podgorički vatrogasci i više članova opštinskih i glavnog odbora partije, koji su uplaćivali novac najčešće na isti dan i u istoj banci, evidentno je da se ta praksa nastavlja i u okviru ovih izbora, bez ikakve reakcije nadležnih organa.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više