OGLASIO SE IZDAJNIK SVOGA RODA Srbija mi je susedna zemlja, a Plenkovićev govor kao lek

Boris Milošević, potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) kaže da očekuje podršku Srbije, ali da ta podrška treba da bude u skladu sa propisima Hrvatske i međunarodnim pravom.

Boris Milošević
Boris Milošević, Foto: Youtube/Printscreen

On je to rekao za Glas Slavonije, a na pitanje - šta bi uopšte njega kao nekog ko je rođen u Hrvatskoj i u njoj živi na bilo koji način, čak i identitetski, povezivalo sa Srbijom snažnije od eventualne emocionalne veze prema delu porodice obitelji koji možda živi tamo, te "ne misli li da je stav kako su hrvatski Srbi trebali ili još trebaju neku vrstu zaštite iz Beograda ono što čini neuralgičnu točku odnosa s hrvatskim narodom".

"Na Srbiju gledam kao na zemlju koja je susedna i koja je matična država Srba, a koja s Hrvatskom ima zajedničku istoriju, koja nije samo bremenita, kako se danas često isključivo promatra. O gospodarskim, kulturnim, sportskim, obiteljskim i drugim vezama da ne govorim. Danas možda nema Srbina u Hrvatskoj koji nema bar nekog iz šire rodbine u Srbiji", kaže Milošević i dodaje:

"Od Srbije očekujem podršku u ostvarivanju naših prava i razvijanju projekata koji su od interesa za zajednicu i idu prema očuvanju identiteta zajednice. Bilo kakva podrška Srbije treba biti u skladu s unutarnjim propisima RH i međunarodnim pravom. To je legitimno i ne bi smelo biti sporno".

On podseća da i Hrvatska ima ustavnu obavezu da vodi brigu o Hrvatima u inostranstvu, a dodaje da je Srbiji i Hrvatskoj, kako veruje, cilj dobrosusedska politika i zajednička evropska budućnost i stvari treba gledati u tom kontekstu.

Njegova stranka je, ističe, uvek vodila samostalnu politiku, vodeći se prije svega interesima srpske zajednice u Hrvatskoj, ali nikad ne zanemarujući i širu sliku, da hrvatsko društvo bude društvo mira i dijaloga, a da odnosi Hrvatske i Srbije budu u što većoj meri dobrosusedski.

Milošević kaže da reakcije, uz niz negativnih, na njegov odlazak u Knin i dalje traju, ali smatra, u ovom trenutku, da nije pogrešio.

Govor premijera Andreja Plenkovića u Kninu za njega je, kaže, bio "lekovit".

"Ono što posebno smatram važnim jeste što je istakao da Srbi ne doživljavaju Oluju na isti način kao i hrvatski narod i iskazao razumevanje za to bez osude. Smatram sve to bitnim za Srbe u Hrvatskoj s obzirom na to da u dosadašnjem državnom službenom narativu nije bilo mesta za priču dece Oluje, dece iz kolone, a to su danas odrasli ljudi, građani Hrvatske. Sad se čuje i uvažava i njihovo iskustvo", tvrdi Milošević. 

Da li biste išli na letovanje u Hrvatsku?

Ukupan broj glasova: 525

 • Da: 20% (105)
 • Ne: 76% (401)
 • Možda: 4% (19)

Povezane vesti

 • Korisnik: itd.
  15/08/2020 - 09:29
  cuti izdajnice srpskog roda
 • Korisnik: sara
  14/08/2020 - 14:26
  Ovaj čovek deluje jadno!!!. Zbog funkcije prodao svoju dušu!!!. Čak je rekao da više žali za hrvatske žrtve nego srpske!!!.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi