Ante Pavelić
Printscreen
Ante Pavelić

Profimedia

Ante Pavelić, Foto: Profimedia

Deo stravične priče o NDH i zločinima nad Srbima Jevrejima i Romima, ali i o odnosima među ljudima u vrhu ove zločinačke države objavio je Večernji list. Ovo je samo deo njihove priče!

Iskazi koje su zarobljene ustaše davale pred organima Udbe, na sudu, u zatvoru, ili su ih službi državne bezbednosti dostavljali doušnici, pravi su rudnik istorijskih dragocenosti.

Tako dosje Ante Pavelića sadrži, na primer, zapanjujuće svedočenje njegovih najbližih saradnika - pre svih, zapovednika Poglavnikovog telesnog zdruga (PTS) Ante Moškova o tome kako je Pavelić, par dana pre pada NDH - nakon što je suprugu Mariju s decom poslao u Austriju - odlazio na "galantne susrete" u Bauerovu ulicu u Zagrebu, gde je ljubovao sa ženom svoga pulmologa dr. Mile Budaka (rođak istoimenog književnika i ideologa NDH), dok je Vladku Mačeku davao samo 15 minuta za razgovor, jer je bio zauzet "važnim poslovima..."

Iako je poglavnik propagirao ultrakonzervativni režim (imao je i osobnog sveštenika, fra Dionizija Juričeva), uz suprugu svoga pulmologa ljubio je i poznatu glumicu, koja je umrla relativno nedavno...

Posebno su interesantna svedočenja Slavka Kvaternika koji je zbog uloge u NDH osuđen na smrt 6. juna 1947. godine, a streljan u Zagrebu 13. juna 1947. godine.

Da sve bude još interesantnije, branio ga je dr. Ivo Politeo, mason, branilac Tita i Stepinca...

U svakom slučaju Kvaternikovi memoari daju širok i sveobuhvatan pregled događaja u NDH od osnivanja do 1942. (Kvaternik je ispisao i opširnu genezu ustaškog pokreta od nastanka do formiranja NDH) s pregledom najvažnijih događaja.

Kvaternik je ovde izneo zanimljive informacije o spasavanju Miroslava Krleže i Krste Hegedušića, o čemu ni Krleža ni Hegedušić nisu javno govorili.

Interesantan je i deo posvećen Mari Pavelić koja je po Kvaterniku bila pravi monstrum, a posebno se isticala mržnjom prema Srbima.

Da li Blagoje Jovović zaslužuje ulicu u Beogradu?

 

Kvaternik detaljno opisuje kako je prilikom jednje njegove intervencije kod Pavelića zbog okrutnih i nečovečnih postupka rasova i divljih ustaša i protiv mirnog srpskog stanovništva Mara pokazala svu svoju okrutnost i zversku dušu.

- Prigodom moga traženja za provedbu istrage protiv Juce Rukavine i velikog župana Jurice Frkovića, radi zvjerstava počinjenih u Gospiću, koje je nijekao Pavelić tvrdokorno, odnosno lagao namjerice, kako je to ustanovljeno kasnije, ona je negirala sa riječima: 'A ne kolju li Srbi Hrvate?' Kada sam intervenirao radi stradanja srpske dječice u okolici Siska i Petrinje i tražio, da ja osobno provedem istrage, protiv divljih ustaša, ona je još prije nego je dr. Pavelić dao odgovor napala mene sa riječima: 'A gdje je vaše dobro srce, kad se radi o stradanju hrvatske djece?'

Kvaternik opsežno i psihološki nijansirano opisuje Maru Pavelić (koja je "oženila Pavelića, a ne on nju") i koja je bila gospodar života i smrti u NDH. Ona je, kaže on, čista "Mordergrube" (ubistvena jama prim. aut).

On piše da je Mara Pavelić bila dete iz skromne i čestite porodice, ali i da je u mladosti postala sledbenik Ante Starčevića.

Po intelektu, znanju, pronicavosti i volji bila je daleko iznad dr. Pavelića. Glavna je njena životna sposobnost, žilavost i nepopustljivost, u mržnji i osveti u čežnji za vlasti i imetkom, mržnji i osveti, piše Kvaternik.

Druga značajna crta, dodaje, bila je grabežljivost i zavist. Najpre je uzela na Tuškancu za porodicu dve, pa tri, pa četiri, pet devet vila i nemilosrdno izbacila napolje njihove vlasnike. Ni to nije bilo dosta, prisvajala je i gradsku kuću na Sljemenu, ali i Banske dvore u Zaprešiću i Kulmerove dvore na Sljemenu, surovo izbacivši prethodne vlasnike.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

JOŽA

17.08.2020 18:36

Živio naš ANTE,svaka mu je bila na mjestu.

miami

18.08.2020 01:42

@JOŽA - Mnogi njegovi istomisljenici danas sede u Beogradu....