Amfilohije
Tanjug
Amfilohije

Tanjug

Amfilohije, Foto: Tanjug

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije priključen je tokom dana na invazivni respirator, usled pogoršanja zdravstvenog stanja.

Podsetimo, mitropolija je saopštila da je Amfilohije crnogorsko-primorski SPC Amfilohije, koji se od 6. oktobra leči od korona virusa u Kliničkom centru u Podgorici, otežano diše, ali da nije priključen na respirator.

On je jutros disao otežano, uz bol u grudnom košu, te su odmah urađene sve analize.

Prilikom današnjeg kontrolnog pregleda mitropolita Amfilohija koji se već skoro mesec dana nalazi u podgoričkoj bolnici jer je bio inficiran koronavirusom, primećeno je da otežano diše uz bol u grudnom košu, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Odmah su urađene sve analize. Takođe, i skener plućne arterije i skener pluća. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediostinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period, a gotovo je neizbežan kada se radi o starijim pacijentima - naveli su iz mitropolije i dodali da je skener pluća i plućnih arterija pokazao da nema trombozu, a bronhoskopski nalaz da su disajni putevi čisti.

- Nalaz na srcu je takođe dobar. I u narednom periodu, kao i do sada ćemo uredno i detaljno izveštavati o svim promenama u vezi sa zdravstvenim stanjem mitropolita Amfilohija, koji se od 6. oktobra nalazi na bolničkom lečenju od bolesti uzrokovane koronavirusom - naveli su iz MCP.

O Amfilohiju, koji je već desetak dana negativan na koronavirus, 24 sata brine tim lekara Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore na čelu sa doktorkom Jelena Borovinić Bojović. Ona je ispričala da je vladikina želja bila da se leči isključivo u Crnoj Gori.

- Rekao mi je kad smo ga tek primili u bolnicu: „Nosiću krst ove pošasti sa narodom. Ne želim da u ovim najtežim trenucima napuštam Crnu Goru“. A ti prvi dani bili su potpuno neizvesni, upala je napredovala, kiseonik je postao neophodan. U jednoj od težih večernjih vizita, vladika me je upitao: „Šta mislite, doktore, koliko će ovo da traje?“ U tom trenutku to mi je bilo najteže pitanje, jer sve je i dalje bilo neizvesno. Kratko sam ćutala, a onda sam odgovorila: „Visoko preosvećeni, vi najbolje znate da ovde ništa nije dugo“, a on mi je kazao: „E da, šta je to u odnosu na večnost“, ispričala je doktorka, pa dodala:

- Velika je odgovornost lečiti naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog. Molila sam vladiku da blagoslovi moj rad, što je on i učinio i svakako ću mu zbog toga biti zahvalna do kraja svog života - izjavila je pre nekoliko dana dr Jelena Borovinić Bojović.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

beba

29.10.2020 22:56

Ej,tuga...!!! Samo da prezivi i izadje zdrav.Jos je potereban srpskom narodu.Sto ga ne prebace u Beograd?