PENDAROVSKI ILI DAVKOVA? Albanci odlučuju ko će biti novi predsednik Makedonije?!

"Pobedili smo hotel-koaliciju", rekao je Mickoski

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski, Foto: EPA/AP

Lider najveće opozicione partije u Severnoj Makedoniji Hristijan Mickoski nakon objavljenih preliminarnih rezultata na jučerašnjim predsedničkim izborima izjavio je da su pobedili, ali da nisu u celosti porazili aktuelnu vlasti na čelu sa Zoranom Zaevim, prenosi portal a1on.

- Pobedili smo hotel-koaliciju - rekao je Mickoski podsečajući na konferencije za medije koje vladajuća partija Socijaldemokratski savez organizuje u hotelima.

 

Kako je istakao Mickoski, "u Makedoniji počinje nova realnost, te da su pobedili vlast koja se udaljila od naroda". On je takođe poručio da dolaze bolji dani za Makedoniju.

Gordana Siljanovska Davkova
Gordana Siljanovska Davkova, Foto: AP/Boris Grdanoski

- Pobedili smo u Gazi Baba, Gjorče Petrov, Butel, Aerodrom, Kisela voda, Bitola, Štip, Prilep, Negotino, Kavadarci, Gevgelija, Veles, Kičevo, Vinica, Kočani, Demir Kapija, Rosoman, Gradsko, Sveti Nikole, Makedonskoj Kamenici, Ohridu, Novom Selu - istakao je Mickoski.

 

Trećeplasirani je nezavisni kandidat koga su podržale stranke albanske opozicije, Bljerim Reka.

U naredne dve nedelje, pažnja će biti usmerena ka njegovim glasovima koji bi mogli da budu presudni kada je politički pravac zemlje u pitanju.

On je rekao da je Gordana Siljanovska Davkova budući predsednik Makedonije.

- Da se ujedinimo u drugom krugu. Gordana je pravi borac za pravdu i pravičnost - zaključio je Mickoski.

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski, Foto: EPA/AP

Juče su u Severnoj Makedoniji održani šesti po redu predsednički izbori od sticanja nezavisnosti ove države 1991. godine.

Prema aktuelnim prelimiranim rezultatima Državne izborne komisije, kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila je 319. 240 glasa, kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski osvojio je 323. 846, dok je kandidat albanske opozicije Alijansa za Albance i BESA Blerim Reka osvojio 79. 915.

Gordana Siljanovska Davkova
Gordana Siljanovska Davkova, Foto: AP/Boris Grdanoski

Zabrinutost oko dostizanja cenzusa izlaznosti birača za uspešno izbora pokazala se kao tačna jer su prema zvaničnim podacima makedonskog DIK na birališta juće su izašli 755. 816 glasača odnosno 41,82 odsto od ukupno upisanih u biračkom spisku Severne Makedonije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi