Stevo Pendarovski
EPA/AP
Stevo Pendarovski

EPA/AP

Stevo Pendarovski, Foto: EPA/AP

- Pobedili smo hotel-koaliciju - rekao je Mickoski podsečajući na konferencije za medije koje vladajuća partija Socijaldemokratski savez organizuje u hotelima.

Pročitajte još:

 

Kako je istakao Mickoski, "u Makedoniji počinje nova realnost, te da su pobedili vlast koja se udaljila od naroda". On je takođe poručio da dolaze bolji dani za Makedoniju.

Gordana Siljanovska Davkova

AP/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova, Foto: AP/Boris Grdanoski

- Pobedili smo u Gazi Baba, Gjorče Petrov, Butel, Aerodrom, Kisela voda, Bitola, Štip, Prilep, Negotino, Kavadarci, Gevgelija, Veles, Kičevo, Vinica, Kočani, Demir Kapija, Rosoman, Gradsko, Sveti Nikole, Makedonskoj Kamenici, Ohridu, Novom Selu - istakao je Mickoski.

Preporučujemo i ovo:

 

Trećeplasirani je nezavisni kandidat koga su podržale stranke albanske opozicije, Bljerim Reka.

U naredne dve nedelje, pažnja će biti usmerena ka njegovim glasovima koji bi mogli da budu presudni kada je politički pravac zemlje u pitanju.

On je rekao da je Gordana Siljanovska Davkova budući predsednik Makedonije.

- Da se ujedinimo u drugom krugu. Gordana je pravi borac za pravdu i pravičnost - zaključio je Mickoski.

Stevo Pendarovski

EPA/AP

Stevo Pendarovski, Foto: EPA/AP

Juče su u Severnoj Makedoniji održani šesti po redu predsednički izbori od sticanja nezavisnosti ove države 1991. godine.

Prema aktuelnim prelimiranim rezultatima Državne izborne komisije, kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila je 319. 240 glasa, kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski osvojio je 323. 846, dok je kandidat albanske opozicije Alijansa za Albance i BESA Blerim Reka osvojio 79. 915.

Gordana Siljanovska Davkova

AP/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova, Foto: AP/Boris Grdanoski

Zabrinutost oko dostizanja cenzusa izlaznosti birača za uspešno izbora pokazala se kao tačna jer su prema zvaničnim podacima makedonskog DIK na birališta juće su izašli 755. 816 glasača odnosno 41,82 odsto od ukupno upisanih u biračkom spisku Severne Makedonije.