Makedonski MUP saopštio: Uvode se uniforme sa dvojezičnim amblemima

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhio juče je na svom fejsbuk-profilu (na slici) objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Demanti: Portal Raskrinkavanje.me je ovu vest označio kao manipulisanje činjenicama. Po ovakvom naslovu moglo bi se zaključiti da se u Severnoj Makedoniji dešavaju teritorijalne podele, iako se zapravo radi o novim normativnim aktima u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nije bilo teritorijalnih promena, niti je proterana ćirilica! Izvinjavamo se čitaocima zbog netačnog naslova. Ovom prilikom priznajemo pogrešku te se ispričavamo svim našim čitateljima. Obvezujemo se poduzeti potrebne korake da se tako što više ne ponovi te se potruditi bolje provjeravati činjenice u člancima koje prenosimo te ćemo izbjegavati nepouzdane izvore informacija. Članak pod naslovom ”Albanci dobili veliku teritoriju na istoku, proterana ćirilica!” preimenovali smo u ”Makedonski MUP saopštio: Uvode se uniforme sa dvojezičnim amblemima”

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i na engleskom jeziku ispisano "polis".

Juče je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

- Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku, saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja i jedinici za specijalna zaduženja - naveo je Nuhiu.

Skoplje
Skoplje, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Makedonski MUP je nakon fesjbuk-objave Nuhiua o uvođenju uniformi sa dvojezičnim amblemima saopštio da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

- U Zakonu o korišćenju jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik), takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom - navodi se u saopštenju MUP.

U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto građana govore službeni jezik različit od makedonskog jezika, napisane su na makedonskom jeziku ćiriličnim pismom, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije, albanskom jeziku i pismu.

Povezane vesti

 • Korisnik: MALI PERICA
  15/08/2020 - 15:53
  Ma bice rata
 • Korisnik: Dusan
  11/08/2020 - 14:43
  Doci im to glave, sto velocaju albansko zlo dopustajuci da im truju zemlju i decu, zarad vlasti.E makedomci kako ste glupavi.
 • Korisnik: Komandant 1001
  11/08/2020 - 13:29
  Kako ste vi makedonci izigrali sami sebe i Makedoniju koja je mogla biti oslobođena najezdom albanaca samo da ste ostali sa Srbijom-Jugoslavijom sa C.Gorom koji izjeda Milo
 • Korisnik: Trig
  11/08/2020 - 13:02
  Ovi tzv.Makedonci nemaju karaktera kao narod.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi