SRBI, PAZITE SE! Ako idete na Jadran da zaradite, široko IZBEGAVAJTE ovaj grad i njegovu okolinu! Možete doživeti veliku NEPRIJATNOST!

Poslodavci u turizmu još od prošle godine upozoravaju da im nedostaje radnika. Objavili su da im nedostaje 1800 konobara i kuvara, a kažu da im ukupno manjka oko pet hiljada radnika. Zbog nedostatka radne snage bilo bi za očekivati da su uslovi za konobare i ostale radnike u turizmu znatno bolji nego ikad ranije.

Split
Split, Foto: Profimedia

Ako ste bez posla i razmišljate da uzmete tacnu u ruke i konobarišete na Jadranu preko leta, a čujete da se traži i suvim zlatom plaća svaki radnik koji će odraditi sezonu i zaraditi nešto novca da preživi barem jesen - žao nam je, ali nećete zaraditi novac koji će vas provući kroz jesenske mesece.

Puno je oglasa, ali...

Naime, internet je prepun oglasa u kojima se traže konobari. Poslodavci kukaju da nema ko da radi i da će sezona propasti jer u njihovim kafićima, restoranima i beach barovima nema ko da služi pivo, koktele, ćevape, lignje i fantu s tri deci mineralne i puno leda.

Pregledom dvadesetak oglasa za konobarski posao može se videti da plate nisu senzacionalne, uslovi rada su u redu, želje poslodavaca uglavnom minimalne, ali od sezonskog posla se ne da živeti.

MILO NEMA MERU, OVO NAM NI HRVATI NE RADE! Najstrašnije pljunuo na Srbiju zbog Kosova! PALA IZDAJA najgore vrste!

Morate se sami snaći za smeštaj

- Tražimo za sezonu, ali i za stalno. Plaća je pet hiljada kuna. Radi se osam sati dnevno i imate jedan slobodan dan u nedelji - rekla je vlasnica kafića u Splitu. Plata koju nudi je prosečna za konobarski posao većine oglasa. Kao i radno vreme. Za 48 sati nedeljno ili cca 200 sati u malo dužim letnim mesecima nude 5.000 kuna, odnosno 25 kuna po satu. U prevodu to je 3,5 evra po satu. Nije katastrofalno, ali nije ni nešto zbog čega bi neko potegnuo do Splita. Naime, kafić očajnički traži radnike, ali ne nudi smeštaj.

Mikonos, plaža, restoran
Restoran, Foto: Profimedia

- Svi iznajmljuju gostima pa ćete morati sami da se snađete za smeštaj - kaže vlasnica kafića kroz koji prođe dobar deo putnika koji s autobusa siđu u Split.

DODIK LUPIO ŠAMAR BAKIRU! "Ovo mu nije prvi put, ali da to radi ne bi bilo ni KRIZE NI PARALIZE"

Probni rok je rastezljiv. Mesec-dva radite pa vam kaže jeste li zadovoljili i hoćete li nastaviti da radite i van sezone, ako ste se snašli za smeštaj. U prevodu to znači da ćete nakon što prođu najveće gužve ostati bez posla, a novac ste već potrošili na spavanje u nekoj od soba ili apartmana koje Splićani iznajmljuju turistima.

Pravo na obrok je pola sata i on je besplatan

Slično je i u Pakoštanima.

- Nedelja je slobodna. Konobari ne rade nedeljom, tada mi preuzimamo posao - kaže vlasnica koja, tvrdi, drži miran kafić koji se zatvara već u 22 sata. Plata je od pet do šest hiljada kuna, ali nema smeštaja.

- Imate pravo na marendu u jutarnjoj i popodnevnoj smeni - kaže. Da li to znači da je osiguran topli obrok.

Konobar sezonski posao more primorje
Konobar sezonski posao more primorje, Foto: Profimedia

- Ne, ne. Možete uzeti pola sata slobodno za marendu. Neko će vas zameniti - rekla je.

Smeštaj je naročit problem kod polovine ispitanih poslodavaca. Lokalne radne snage nema, sobe i apartmani su preskupi pa bi konobari sezonci valjda morali da spavaju na klupama ili plažama.

Treba vam smeštaj? Platite svaki dan 50 kuna za režije

- Imam smeštaj, plata je šest hiljada kuna - kaže vlasnik kafića i fast fooda na Krku. Zvuči jako dobro u poređenju sa pređašnjim oglasima. Ali, uvek, postoji ali.

- Za sobu ću vam odbiti 50 kuna dnevno od plate - kaže vlasnik.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi