plaža
printskrin
plaža

printskrin

plaža, Foto: printskrin

Ne samo da su jaki talasi osujetili pokušaje da se kamenim nasipima spasu ugroženi objekti na prvoj liniji, već je more prodrlo u zaleđe nudustičkog naselja koje je osvanulo u vodi, navodi list.

Izvršni direktor HTP Ulcinjske rivijere Bojan Ðakonović izjavio je da je pričinjena velika materijalna šteta i da će ostaci restorana Maestral i nekoliko smeštajnih jedinica morati da se uklone jer su totalno uništeni.

Javno preduzeće "Morsko dobro" je izdvojilo 50.000 evra za projekat privremenog rešavanja problema, što će svakako biti nedovoljno i sa tim sredstvima se ne može obezbediti nasipanje plaže, kao što piše u projektu, smatra Ðakonović.

Prema njegovim rečima, nekoliko je prirodnih i antropogenih faktora koji uzrokuju nestanak Ade, a to su klimatske promene koje utiču na rast nivoa mora i dovode do sve većih talasa, kao i drugi faktori kao što su brane na reci Drim i nekontrolisana eksploatacija peska.

Pročitajte još:

 

Komentari (2)

Vujadin

02.01.2021 12:09

E, baš sam se potres'o....

LOLA CG

02.01.2021 15:34

Vec koliko hodina se prica i pise o brzini otapanja "vjecitog snijega i leda"? Koliko godina naucnici upozoravaju i sa dokazima nas informisu o podizanju nivoa mora? Koliko godina govori se o klimatskim promjenama? I koliko tih koliko? Jedino ko nece vidi da se klima totalno izmjenila i da se neke prirodne katastrofe pojavljuju na destinacijama gdje se nikada ne bi ocekivale. A pametnjakovici bi da saniraju. Sta? Da prkose vodi? More sa kamenjem da umire? A kucice " socijalizam na Balkanu".