Boki 13
Printscreen
Boki 13

Printscreen

Boki 13, Foto: Printscreen

Međutim, kako pišu pojedini makedonski mediji, tokovi novca vode i izvan granica zemlje zbog čega je slučaj postao međunarodni zločin.

Makedonski portal "Večer" objavio je informaciju koja je navodno potekla od ogranka srpskih vlasti koji se bavi organizovanim kriminalom, naročito finansijskim, da je reket Bokija 13 plaćen u Srbiji, i da je savetnik Zorana Zaeva, Zoran Bašanović iz Beograda bio umešan u ceo proces.

PROČITAJ JOŠ:

Portal ističe da su informacije nepotvrđene, ali da ih objavljuju jer su od posebnog značaja za građane i da je na tužilaštvu da ih proveri.

Tako je, prema pisanju portala, još jedna osoba koje je poznata od ranije zbog podmićivanja, pod istragom u slučaju "Imperija".

Zoran Zaev

AP/Ronald Zak

Zoran Zaev, Foto: AP/Ronald Zak

U javnosti se već pominje da je reketaš pod istragom bivši direktor "Telekom Makedonije" Žarko Lukovski. Prema podacima portala on je sa Bokijem 13 dogovorio da bude izuzet iz istrage za šta je platio 400.000 evra. Ovaj novac je dat u Srbiji iz dva dela od 100.000 i 300.000 evra. Savetnik Zaeva Zoran Bašanović takođe je učestvovao u tom procesu.

Prema podacima portala za koje navode da dolaze iz Srbije, Boki 13 je deo novca od reketa investirao u hotel Makarska u Hrvatskoj, zajedno sa svojim partnerom Markom Grubnićem. Isti izvor ističe da je od istog novca dobijenog iznudom kupljen i veliki apartman na Halkidikiju za tužiteljku Katicu Janevu.

Bašanović i Marko Grubnić su takođe umešanu u ilegalno uzimanje novca kojim su finansirali Bokijeve televizije "1TV". Za ovo postoje i dokazi o transakcijama u bankama, pišu makedonski mediji.

Boki i Marko su 8. juna ova godine bili u Zagrebu odakle su objavili i fotografije, spavali su u hotelu "Esplanade" i vratili se u Skoplje 10. juna.

Bašanović je od ranije na oku srpskih skužbi, zbog čega Beograd i poseduje ove informacije o njegovim radnjama i van države, pišu makedonski mediji.

Međutim, ono što bode oči je da makedonske istražne vlasti nisu pokazale ikakav interes da dođu do ovih informacija i sklopu istrage afere "Reket", iako se Zoran Bašanović takođe pominje u razgovorima koje je objabio list iz Italije.

BONUS VIDEO: