Zorana Mihajlović
Tanjug
Vjerica Radeta

Tanjug

Vjerica Radeta, Foto: Tanjug

Sa Vjericom Radetom, visokom funkcionerkom SRS-a i potpredsednicom Skupštine, uradili smo intervju upravo kada je odjeknula vest da se ta stranka raspada jer im odbori masovno otkazuju poslušnost. Zato smo je prvo pitali za stanje u stranci...

- To su najobičnije izmišljotine. U očekivanju izbora, mi smo intenzivirali konsolidaciju stranačkih odbora. Neki su bili prinuđeni da podnesu ostavke na mesta predsednika odbora zato što smo utvrdili da su dostavljali falsifikovane podatke o naplati članarina. Kod nas je godišnja članarina 200 dinara i proverom smo utvrdili da su se neki služili nečasnim radnjama i članarinu plaćali iz svog džepa, umesto da obilaze članstvo i tako naplate članarinu.

Članstvo se, priča se, ljuti jer se lider stranke vozi džipom od više od 100.000 evra, ali i zbog činjenice da je Milutin Jeličić Jutka pozvan da uđe u SRS.

- Predsednik stranke je i za vaše novine objasnio da je džip pozajmio za predizbornu kampanju, a nijedan stranački organ nije raspravljao o Milutinu Jeličiću, niti je iko u stranci postavljao to pitanje.

Vjerica Radeta

Tanjug

Vjerica Radeta, Foto: Tanjug

Jeste li spremni za izbore? Da li razmišljate o koalicijama?

- Spremni smo i spremamo se. Bavimo se biračkim odborima kao važnom karikom u izbornom procesu, a lokalni odbori su intenzivirali rad od vrata do vrata. Mi smo na izbore uvek išli sami i nema razloga da i sada bude drugačije.

Ko bi vam bio prihvatljiv za postizbornu saradnju?

- Možemo sarađivati sa strankama koje ne žele Srbiju u EU i koje su za čvrstu saradnju sa Rusijom i drugim prijateljskim državama. Ali o tome se konkretno razgovara nakon proglašenja izbornih rezultata.

Sve je više desno orijentisanih novih stranka i pokreta koji najavljuju učešće na izborima? Tu su Srpska desnica, Zavetnici, Levijatan... Da li vam oni otimaju glasače?

- U Srbiji se odavno stranke dele na globalističke i antiglobalističke. SRS je izrazito antiglobalistička, patriotska partija sa izraženim socijalnim programom. Mi ćemo svoj predizborni program predstaviti biračima, a ne smeta nam da na izbore izađe bilo ko, ako je u stanju da bez pomoći režima prikupi 10.000 overenih potpisa birača. Verujemo u dobar rezultat i imaćemo više poslanika nego sada.

Deo opozicije okupljen oko SZS-a bojkotovaće izbore, a sve vas koji izlazite strpali su u isti koš i zovu vas „Vučićeva opozicija“. To naročito potencira Boško Obradović, šta vi kažete na to i kuda će ih bojkot odvesti?

- Mi smo jedina ozbiljna opozicija koja argumentovano kritikuje Vučićev režim. Otkrivamo afere njegovih ministara, kritikujemo svaki pogrešan potez i tražili smo smenu nekoliko ministara - Zorane Mihajlović, Rasima Ljajića, Zlatibora Lončara, Vanje Udovičića. Da nije nas u Skupštini, niko ne bi znao ni kakvi se zakoni donose, a ovi što su proglasili bojkot se svađaju i dele i sve ih je više koji šuruju s Vučićem da bi ipak izašli na izbore. Što se Obradovića tiče, prvi smo rekli da je ljotićevac, pa su to sada i ovi iz vlasti prihvatili. Upravo oni su ga zbog tadašnjeg američkog ambasadora Skota „ugurali“ u Skupštinu. I to smo prvi žigosali.

Kad smo kod ministarke Mihajlović, nedavno ste imali žestok obračun u Skupštini. Ona je indirektno poručila da se nada da ćete završiti u Hagu, a gde će ona po vama završiti?

- Nemam ja šta da se obračunavam sa Zoranom Mihajlović. Samo sam iznosila podatke o njenom kriminalu. O trošenju novca sa kreditne kartice Vlade, o Behtelu, o njenoj špijunskoj ulozi u Vladi. I njena poruka da ću završiti u Hagu govori u prilog tome. Njeni najbliži saradnici su ili u pritvoru ili se brane sa slobode, direktno su je optuživali da su za nju i njenog muža uzimali reket. Ona ne može da se izbegne istragu, a verujem ni zatvor.

Srpskim neprijateljima smetaju Šešeljeve knjige 

Na promocijama Šešeljeve knjige o Srebrenici bilo je i fizičkih sukoba. Jeste li to očekivali?

- Šešelj je na više od 3.300 strana dokazao da se u Srebrenici desio zločin, ali da genocida nije bilo. To smeta stranim plaćenicima i antisrpskim aktivistima poput Kandićeve, Čanka, Jerkovljeve, Sande Rašković Ivić, Marinike, Čede, advokata Mihaila Pavlovića, lista „Danas“, TV N1, „Peščanika“ i ostalim osvedočenim neprijateljima srpskih nacionalnih interesa. Nataša Kandić je pokušala da upadne na promociju u opštini Stari grad, ali je oterana. Fizičkog sukoba nije bilo.

Milu se bliži kraj

Šta mislite, kako će se razrešiti situacija u Crnoj Gori? Da li je Đukanovićevoj vladavini došao kraj?

- Milo Đukanović brutalno progoni Srbe i pokušava da otme srpske svetinje. Narodu je prekipelo i ljudi su pokazali da ga se više ne plaše. Njegov politički kraj je izvesan, ali nam smeta što se Srbija, konkretno Aleksandar Vučić, više ne angažuje da pomogne našem narodu. Odavno je trebalo da traži sednicu Saveta bezbednosti na kojoj bi se raspravljalo o tome.

Komentari (1)

buuuuu

22.02.2020 22:46

je li ova bese sto Baca Cini i KUNE.....