Zorana Mihajlović
Tanjug

 

Zorana Mihajlović

Tanjug

Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug

Kako se saznaje, pljačkaška družina u ovom preduzeću iskoristila je vanredno stanje da stopira regularno sproveden tender za prodaju sekundarnih sirovina (rashodovanih šina) iako je od konzorcijuma firmi (na čijem je čelu "Mobeza") uzet avans od milion evra (120 miliona dinara), plus bankarske garancije od 60 miliona dinara, što je 10 odsto vrednosti celog posla.

SVE ZA MALE PARE

Prema saznanjima, dobijenim od pouzdanih izvora u samom vrhu "Infrastrukture", vanredno stanje iskorišćeno je kao izgovor da se tender obustavi, a kao maska je iskorišćena odluka unutrašnje kontrole preduzeća.

- Sve je to, u stvari, urađeno da bi se prikrila ogromna pljačka s obzirom na to da se s jedne strane raspisuje tender, dok se istovremeno na crno prodaju iste te šine koje su predmet tendera - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Kako kaže naš izvor, sve se radi preko firme "Minos" iz Gornjeg Milanovca, koja šuruje sa kompanijom "Bauvesen".

- Reč je o ogromnom novcu. Oni za male pare, u sprezi sa pojedincima unutar "Infrastrukture železnica", otkupljuju šine i potom ih, kao navodno nove, ugrađuju čak i u pojedine energetske objekte čiju gradnju finansira država. Na toj razlici zarađuju milione i milijarde - priča izvor našeg lista.

On dalje objašnjava da je jako teško razlikovati staru od nove armature jer i nova, kada pokisne, poprimi boju i izgled kao da je stara.

Zorana Mihajlović

Tanjug

Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug

Sagovornici za sve ovo upiru prstom u izvršnog direktora "Infrastruktura železnice" Milana Maksimovića. Poslata je poruka gospodinu Maksimoviću konkretna pitanja na koje su dobijeni nemušti odgovori. Tako je, umesto objašnjenja kako je moguće da se od nekog uzme ogroman avans, pojačan bankarskom garancijom, a onda ceo posao jednostavno stopira, dobijen odgovor da "niko neće biti oštećen".

- Realizacija ugovora obustavljena je do daljeg, u skladu sa internim procedurama i odlukama stručnih službi u kompaniji, sa ciljem da se sagleda činjenično stanje sa sekundarnim sirovinama na čitavoj teritoriji. Firma "Mobeza" iz Sremske Mitrovice, kao nosilac navedenog posla, zbog obustavljanja realizacije ugovora za prodaju sekundarnih sirovina neće biti finansijski oštećena - glasi deo odgovora, bez bilo kakvog daljeg objašnjenja.

Ista pitanja koja su postavljena "Infrastrukturama železnice", poslata su i Ministarstvu saobraćaja, na čijem je čelu Zorana Mihajlović. Dobijen je sledeći odgovor:

- Pitanja koja ste postavili su u nadležnosti "Infrastrukture železnice Srbije", a ministarstvo će, kao i uvek do sada, u slučajevima kada dođe do sa znanja o mogućim nezakonitim radnjama, o svim saznanjima obavestiti nadležne organe.

NIŠTA NE NEGIRAJU

Iz "Infrastruktura", takođe, ne negiraju da postoji pljačka, već samo konstatuju da je to posao za druge državne organe.

- Ukoliko postoje slučajevi prodaje delova šina, kako vi to kažete, na crno i mimo zakona, onda je to u nadležnosti državnih organa i podleže zakonskoj odgovornosti - stoji, između ostalog, u odgovoru.

 

Komentari (8)

mile

01.04.2020 08:29

uhapsite je vise

penzioner

01.04.2020 09:01

Ja sam ranije video prolazeci pred zeleznickog depoa puno novih sina koje su vec dobile patinu I koje su bile lagerovane za zamenu po potrebi.Verovatno se radi o takvim sinama kojih Ima u svim stanicama.

ocekivano

01.04.2020 09:14

NISTA NOVO, Bice pojeo vuk magarca, I kao po obicaju neko ce biti unapredjen..

Kursula

01.04.2020 12:05

Priča se da je glavni/a kolovođa logističar/ka svih sumnjivih radnji, dok se ne dokaže suprotno, bivša sekretarica a sada menadzerka i desna ruka uhapšenog VD generalnog direktora Miroljuba Jevtića. Uhapšenni se vratio na posao kao savetnik kome su njegovi pajtosi dodelili kabinet, službeni auto sa vozačem i naravno sekretaricu... Pa sada razmisli da li se kriminal isplati

Nes

01.04.2020 16:13

Sta rade oni koji treba da utvrde istinu . Gradjane interesuje samo istina .

rambo

01.04.2020 17:55

Za početak smeniti nesposobnu Ministarku!!!!!

Joca

01.04.2020 20:22

Ne razlikuju se stare i nove Sine... Uhvatila ih patina. Izgovor za medalju. To mogu da pricaju menadzeri i kojekakvi sumnjivi kadrovi. Dobro oko zeleznicara i mas.tehnicara razlikuje novu i staru sinu...

Djokara23

01.04.2020 22:17

Svi oni su pijuni od ministarke!!! Zato se ona na kraju pojavljuje sa pricom da verujem svojim saradnicima, naravno jer je Niko nece teretiti!!! Treba dalje sljakati, Srbija se sve vise gradi!!!